Författarnas skrivmaskiner

Den första författaren att skriva en bok på skrivmaskin sägs vara Mark Twain, som använde en Sholes and Glidden för att skriva Life On the Mississippi i början på 1880-talet. En sådan skrivmaskin kan jag inte visa, men tio andra skrivmaskiner ställer jag ut i sommar.

Olivetti Lettera 32 (Italien, 1963)

Detta är en av de mest använda skrivmaskinerna i författarvärlden eftersom den är lätt att ta med sig och pålitlig i sin användning. Cormac McCarthy köpte tidigt en Olivetti Lettera 32 och han skrev skrev alla sina romaner och brev på denna maskin. År 2009 såldes den på auktion för 254 000 dollar till en anonym samlare. McCarthy köpte en likadan, i bättre skick, för elva dollar och fortsatte skriva.

Cormac McCarthy

Philip Roth

Francis Ford Coppola

Leonard Cohen hade den tidigare modellen:

”My Old Flame: An olive green Olivetti 22 portable typewriter, with black keys and white letters. I bought it in London for forty pounds in 1959. It’s the same typewriter I used for my first book and my best works.”

Thomas Pynchon skriver att han använde en bärbar Olivetti, men nämner inte vilken modell.

Olivetti Valentine (Italien, 1969)

Denna skrivmaskin är mer känd för sitt utseende än för sin funktionalitet. Designern Ettore Sottass fick i uppdrag att göra en extremt lätt reseskrivmaskin. Han hade några revolutionerande idéer, som att göra maskinen i plast istället för metall och att göra typerna mindre och utesluta versalerna, så att det alltså bara skulle gå att skriva med små bokstäver. Den idén var för extrem för uppdragsgivaren. Då blev Sottass förbannad och lämnade projektet. Den mer praktiske designern Perry A King slutförde projektet och lät typarmarna vara intakta med både små och stora bokstäver.

Skrivmaskinen finns i samlingarna på Museum of Modern Art i New York.

Hermes Baby (Schweiz, 1935)

Finurliga tekniska lösningar gjorde detta till en av de allra lättaste bärbara skrivmaskiner som gjorts.

John Steinbeck

Françoise Sagan

Joseph Brodsky

Hermes 8 (Schweiz, 1954)

Douglas Adams skrev Liftarens guide till galaxen på en sådan här maskin.

En annan populär Hermesmodell är den som heter 3000. Don DeLillo och Sam Shepard skrev på den modellen. När Larry McMurtry vann Oscar för manuskriptet till Brokeback Mountain (baserat på en novell av Annie Proulx), tackade han sin skrivmaskin, en Hermes 3000. McMurtry skrev mängde av romaner och många filmmanuskript. Ovanpå det var han en stor boksamlare och hade ett gigantiskt antikvariat. Han har skrivit två böcker om sitt bokhandlarliv.

Underwood Standard (USA, 1900)

Det var denna maskin som definierade hur en skrivmaskin skulle se ut. Tangentbordet som vi känner det introducerades av Underwood med denna modell och idén att ha versal och gemen på samma tangent var också Underwoods. 1959 gick världens två största skrivmaskinstillverkare, Olivetti och Underwood samman i ett företag.

Carson McCullers

Robert E Howard

Flann O’Brien

Tom Waits

Ray Bradbury

Charles Bukowski

Antares (Italien, ca 1960)

Att konkurrera med Olivetti i Italien måste ha varit tufft. Jag hittar inte så mycket information om Antares, men William Buroughs sågs använda detta märke. Han var i och för sig inte så nogräknad med vilken skrivmaskin han skrev på. Han använde Underwood, Hermes, Olympia, Facit, Olivetti, och säkert andra också.

Triumph Gabriele (Tyskland, 1957)

När Ian Fleming lyckats bli klar med första utkastet till Casino Royale, belönade han sig själv genom att köpa en guldpläterad Royal Quiet Deluxe skrivmaskin. Det är den skrivmaskin han förknippas med, . Han använde guldmaskinen när han skrev Goldfinger, men flera andra böcker skrev han på en Triumph Gabriele.

Stanislaw Lem använde samma modell. John Fowles använde en Triumph Perfect.

Silver-Reed (Japan, ca 1980)

Jonathan Frantzen skrev sin första roman på en elektrisk Silver-Reed.

Facit (Sverige, ca 1970)

Många svenska författare har skrivit på Facit-maskiner. Två av de mest kända bor i närheten av antikvariatet, Klas Östergren och Ulf Lundell.

Olympia SM (Tyskland, ca 1960)

Olympia SM är, som Olivetti Lettera 32, en riktig författarfavorit. Paul Auster skrev en liten bok om sin skrivmaskin och många andra författare har varit hängivna användare.

Stan Lee

Ernst Jünger

Paul Auster

Anaïs Nin

%d bloggare gillar detta: