Författarkvällar i Fågeltofta 2014

Sommaren 2014 arrangerade jag författarkvällar på antikvariatet i Fågeltofta.

 

Elin24 juli – Elin Boardy

Debuterade 2008 med romanen Allt som återstår. Den nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hennes tredje roman utkom i år och heter Mary Jones historia. Den berättar historien från Skattkammarön om Long John Silver, sedd ur kökspigan Marys perspektiv.
”Boardy ger oss tron på den fiktiva berättelsens kraft tillbaka. Fantasin får fritt spelrum när den snudd på oförskämt begåvade Elin Boardy gjuter nytt liv i en klassiker med Mary Jones historia.
– Therese Eriksson, Svenska Dagbladet
”Jag gillar det här tilltaget, kanske främst därför att Boardy är så diskret, att hon inte behöver vara påflugen. Fiktion handlar om att luras, och här har svensk litteratur fått en författare som är bra på att luras, alltså en riktigt skicklig fiktionsförfattare. ”
– Björn Kohlström (Bernur), Jönköpings-Posten

 

20140724_193423Vi inledde kvällen med indisk mat och dryck och började samtalet med några ord om Bollywoodfilm innan vi gick över på Mary Jones, Long John Silver och Robert Louis Stevenson.

Det var varmt som i Indien men samtalet blev givande. Ystads Allehanda besökte också evenemanget. Här är deras rappport (med skarpare bilder).

20140724_193258

Elin, Blackie och jag.

 

 

Ola17 augusti – Ola Wikander – FULLBOKAT MEN INSTÄLLT PGA AV SJUKDOM

Är författare, lärare i klassisk hebreiska och doktor i Gamla testamentets exegetik. Debutboken, I döda språks sällskap, som utkom 2006, nominerades till Augustpriset. Hans senaste bok, Gud är ett verb, vill visa hur mycket av senare tiders tankemönster som går att finna redan i den 1 400 sidor långa hebreiska textsamling vi kallar Gamla testamentet och som först ganska sent blev en religiös kanon för judar och kristna.

”Jag har sällan läst en författare som till den grad förenar lärdom med lättillgänglighet.”
– Lars Gustafsson, Expressen

”Gud är ett verb rekommenderas varmt till alla vetgiriga och till alla som ännu inte insett att de faktiskt vill veta mer. Detta är
populärvetenskap när den är som allra bäst.”
– Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

Marjaneh2214 augusti – Marjaneh Bakhtiari

Nådde direkt många läsare med debutromanen Kalla det vad fan du vill 2005. Den följdes upp 2008 med Kan du säga Schibbolet? som gav henne ABF:s litteraturpris 2009. Senaste romanen heter
Godnattsagor för barn som dricker och utspelar sig i Iran.
”Bakhtiari har ett så dräpande och drastiskt språk, som främst syns i dialogen. Man tror ofta att det är humor, men inne i humorn döljer sig noggrant ihopsamlade livsvisdomar.”
– Kajsa Ekis Ekman, Dagens Nyheter

”Historien är organisk och omtolkas av varje generation. Bara en sak står riktigt säkert: Tiden är betydligt sämre än sitt rykte på att läka sår. Och just det gestaltar Bakhtiari på ett mästerligt vis.”
– Anneli Jordahl, Sydsvenskan

Efter mat och mingel i antikvariatet gick vi till verkstaden och genomförde ett scensamtal. Mest talade vi om den senaste boken, Godnattsagor för barn som dricker, men vi hann också tala om amerikansk sitcom och film, om staden Tehran och om den för tidigt bortgångna iranska poeten Forough Farrokzhad. Efter samtalet gick publik, författare och jag tillbaka till antikvariatet för mer umgänge och boksignering. Det var kort sagt en givande kväll för alla som var med.

DSC_0410

Det som ser ut som en särskrivning är i själva verket ett utslag av bokhandlarens oskicklighet i konsten att klippaåklistra.

DSC_0423

Livliga samtal till maten.

Livliga samtal till maten.

DSC_0442

Författaren talar – publiken lyssnar.

DSC_0441

Nästa år har vi mikrofoner.

DSC_0437

Blackie var förstås också med.

Blackie var förstås också med.

Samtalen fortsatte när vi kom tillbaka till antikvariatet.

Samtalen fortsatte när vi kom tillbaka till antikvariatet.

DSC_0462

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.