Läsplattan: en framtidsvision

10 Sep

För några veckor sedan skrev David Byrne en lång recension av Amazons Kindle, som han testat under fältmässiga förhållanden på sin världsturné. I går presenterade Apple sina höstnyheter. Vissa hoppades att den stora nyheten skulle vara deras svar på Kindle, möjligen betitlad iTablet, men så blev det inte. Fast det är ju bara en tidsfråga innan Apple kommer med sin egen läsplatta. Och bara en tidsfråga innan vi allihopa sitter med dessa plattor i knäet, på stranden och i hängmattan och läser våra böcker. Så fort tekniken finns att digitalt återskapa känslan av en papperssida så är slaget vunnet. Eller förlorat, beroende på hur man ser det. Det är mycket nära nu.

Läsplattan är behändig, uppkopplad mot nätet så att all världens litteratur finns tillgänglig. Det torde vara därför Google genomför sitt inskanningsprojekt. Genom dem kommer man att mot en liten summa kunna hitta precis vilken bok som helst. De är de enda som har de digitala musklerna för att ha precis allting tillgängligt. Nya böcker kommer att finnas från fler källor, men historiens backlist kommer Google att tjäna pengar på. Det är vad jag tror i alla fall.

99% av den läsande befolkningen är inte så intresserade av boken som ting. Precis som musiklyssnandet förändrats radikalt på några år så kommer läsandet att förändras på samma vis. Några kommer att klamra sig fast vid pappersböckerna så som vinylsamlarna gör med sina LP-skivor, men den stora massan kommer att sitta med sina Kindle, iTabletter, eller vad de nu kommer att kallas.

Ett universellt format kommer att etableras. I början är läsplattorna ganska dyra, men snart finns de för ett par hundra på Kjell & Co, Rusta och Bo Ohlsson. Läsplattorna kommer att ha solceller som laddar boken automatiskt. Snart kommer författare och hängivna läsare att göra egna remixer på favoritböcker. Det görs ju redan, som t ex i Pride and Prejudice and Zombies, men med läsplatta kommer det att bli mycket lättare. Inte lagligt förstås, men efter ett tag kommer man att komma överens om upphovsersättning, för de bästa mixarna eller mash-upsen (eller vad det kommer att heta på svenska) kommer att sälja bättre än originalen.

Vad händer med såna som mig, då? Antikvariaten? Några få överlever som konsthandlare av rara böcker. De allra flesta, de som sysslar med böcker att läsa och inte så mycket med böcker att äga och samla på, de kommer att få slå igen. Som jag. Om läsplattan slår igenom som jag tror att den kommer att göra så finns det inget utrymme för ett antikvariat av min sort.

Jag är inte emot den här utvecklingen. Visst är det roligt med böcker som har proveniens, unika exemplar, men om man inte hittar dem och inte ens vet att de finns, så kvittar det ju. Den nya tekniken kommer att införliva tjänster som liknar den som finns i nätboklådorna. Kunder som köpt den här boken har också köpt dessa. Sajter som  Boktipset och bok.nu kommer att finnas som apps i iTablet. Det kommer att bli lättare att hitta böcker som är rätt för just mig eller dig. Marknaden leder sig själv till de bästa böckerna.

I den brytningstid vi befinner oss i just nu är det mörkt, biblioteken ska bli allmänna vardagsrum för umgänge. Kom och titta på en kändis. Boktemplet blir Kändistemplet och den före detta kärnverksamheten, böckerna, kunskapen, mals ner för att göra plats för sköna fåtöljer och fika. Men snart, inom tio år är läsplattan i var mans hand. Biblioteken kan mala ner varenda bok de har om de vill, för all världens litteratur på all världens språk finns i din lilla läsplatta. Den som behöver vägledning kan få det av en kommunal litteraturkonsulent eller av privata alternativ som mot en prenuemrationsavgift letar fram lämplig litteratur till dig och skickar till din läsplatta när du behöver den. Förlagen kommer att pumpa ut sina bestsellers, så läsvanorna kommer nog inte att ändras. Böcker kommer att kunna fås gratis om man accepterar lite reklam här och där i böckerna. Författare kommer att sälja reklamplats i sina böcker som göra att läsaren kan få en gratisversion där det t ex står ”Han svarade i sin Nokia 5910” istället för ”Han svarade i telefonen”. Varje gång ordet telefon nämns i texten så byts det ut mot ”Nokia 5910” i gratisversionen. I betalversionen står det som författaren tänkt. Det är ingen ny idé, det heller. Fay Weldon skrev The Bulgari Connection med juvelerarmärket i centrum. Skillnaden med läsplatteversionen är att man kan välja om man vill läsa den produktplacerande versionen eller den reklamfria versionen.

Det här är ingen skräckvison. Det är en önskedröm och jag ser inte hur det kan bli på något annat vis. Framtiden är spännande.

2 svar till “Läsplattan: en framtidsvision”

  1. Tomas 11 september, 2009 den 6:59 e m #

    Bra skrivet, och sannolikt scenario. Jag tror att pappersboken kommer sega sig kvar ganska länge, men mycket är på gång att förändras nu. Tror som du att det enda konstruktiva sättet att förhålla sig till det, är att bejaka det.

  2. Nike Nylander 27 april, 2010 den 11:18 e m #

    Däremot måste man räkna med att bokhyllan (med böcker, givetvis) är en inredningspryl i många hem och något av en statussymbol – ”visa mig din bokhylla och jag ska säga dig vem du är”.

    Låt oss säga att din framtidsvision slår in. Det skulle väl betyda att bokfanatikerna skulle börja köpa på sig gamla utlegade böckerna på samma sätt som musikfanatiker nu för tiden köper gamla LP-skivor med fina fodral? För att ställa upp som utställningsföremål i sina hem. Samtidigt som man lyssnar på det långt mycket mer praktiska mp3-formatet.

    Gör man den jämförelsen låter plötsligt inte det här med läsplatta /helt/ befängt längre…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: