One (St Swithin’s) Day

7 Aug

En pojke och en flicka träffas den femtonde juli 1988. Var befinner de sig i livet samma datum nästa år? Och nästa, och nästa? Det är den enkla men briljanta idén till David Nicholls bok One Day. Recensenter har jämfört författaren med Nick Hornby och jag håller med, men One Day är både roligare och allvarligare än Hornbys romaner, tycker jag. Författaren är manusskribent också och denna bok håller på att filmatiseras. Den kommer att bli mega. Dels är det en bra, känslosam historia som lämpar sig för att filmatiseras, dels är nostalgifaktorn hur hög som helst. Boken betar av många lämpliga tidsmarkörer i musik, mode och kultur i allmänhet. I centrum för berättelsen står de två huvudpersonerna Dexter och Emma och deras vänskap över årtiondena. Vad är det som händer? Livet händer. En lättillgänglig bok som kan läsas av alla som samtidigt får läsaren att tänka. Det måste vara den perfekta populärromanen.

Den femtonde juli är St Swithin’s Day. Legenden säger att så som vädret är den dagen blir det resten av sommaren, eller i alla fall de närmaste fyrtio dagarna. Jag skulle publicerat detta inlägg på dagen, förstås, men det blev inte av, jag var i torgzonen.

Billy Bragg skrev låten, men Dubstar gör den så mycket bättre. Kommer den med på soundtracket? På Emmas blandband?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: