Hemligheten i deras ögon

22 Mar

El secreto de sus ojos, heter en argentinsk film som jag såg häromveckan. Den vann Oscar för bästa utländska film 2010, samma år som Michael Hanekes Det vita bandet tävlade, och det var en rättvis seger, tycker jag (om rättvisa nu har med saken att göra i Oscarssammanhang).

Hemligheten i deras ögon handlar om ett mord som begicks 1974 och den utredning som följde på det. Den politiska instabiliteten i Argentina med Juan Peróns död 1974 och militärkuppen 1976 figurerar i bakgrunden men blir allt viktigare ju längre berättelsen lider. Handlingen är intrikat och överraskande och det är gott nog, men vad som verkligen lyfter filmen är vissa scener som är helt magiska i sin filmkonst. Titta på scenen ovan där två poliser letar efter den misstänkte mördare under en fotbollsmatch. Visst är det snyggt gjort?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: