The Good Doctor av Damon Galgut

10 Mar

Den här författaren var nominerad till Bookerpriset förra året för sin senaste bok, In a Strange Room, det var så jag hittade honom. Han är från Sydafrika och är, vad jag förstår, mycket känd och omtyckt där. Jag läste en notis i Sydsvenskan, skriven av Tor Billgren. Han bloggar från Sydafrika här. The Good Doctor (också Bookernominerad en gång) handlar om en läkare som jobbar på ett sjukhus ute i bushen (bokstavligt talat) i ett tidigare hemland i Sydafrika. Sjukhuset ligger helt fel, för det finns ett ”riktigt” sjukhus i staden några mil bort och det är där alla patienter hamnar. Sjukhuset i bushen är en administrativ rest från ett tidigare system. Titelns läkare är inte berättaren utan en ny doktor som kommer till sjukhuset. Han är yngre och naivt idealistisk. Berättaren är mer luttrad, för att inte säga avtrubbad. Han försöker bara överleva utan att ta någon plats. Han väntar på att få bli chef på det lilla sjukhuset, men den processen har pågått i flera år. Hemma i Kapstaden finns hans pappa, mycket framgångsrik och rent av känd i hela Sydafrika. Skuggan från honom gör också sitt till att berättaren famlar sig fram och försöker göra så lite avtryck i verkligheten som möjligt. När den nye läkaren anländer till sjukhuset tvingas berättaren bearbeta tidigare upplevelser och bestämma sig för hur han vill leva resten av sitt liv. Det svåra med att bo i ett land som Sydafrika gestaltas mycket bra i denna bok. Hur den blandade befolkningen lever sida vid sida men knappast tillsammans. De historiska avlagringarna från tidigare samhällssystem och konflikter påverkar det dagliga livet i en grad som vi i Sverige inte kan förstå.

Men man behöver inte välja denna bok för att lära sig saker. Den är spännande i sig själv i egenskap av en välkonstruerad roman. Du behöver inte vara ett dugg intresserad av Sydafrika för att finna denna bok synerligen läsvärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: