Wild Tales

26 Mar

Den argentinska filmen Relatos salvajes svensk titel: Wild Tales – är en episodfilm vars röda tråd är vedergällning och hämnd. Den nominerades till Oscar för bästa utländska film i år. När människan väljer att ge igen får det alltid oanade konsekvenser. Jag såg filmen på Scala i Ystad i går. Det första segmentet berättar en historia som är kusligt lik vad som sägs ha hänt vid flygolyckan i Alperna i går. En redan otäck film blev ännu otäckare av detta obehagliga sammanträffande.

Det är uppfriskande att se en film som håller ihop som en enhet genom sitt tema och inte berättar en enda historia konventionellt, aristoteliskt. Temat med hämndens baksida gör filmen helgjuten fast det är sex olika berättelser. Det är inte någon Short Cuts där karaktärerna finurligt dyker upp i varandras berättelser, ändå bryr man sig om figurerna och tiden går riktigt fort i salongen. Jag hörde flera besökare som förvånat kommenterade hur tiden flugit iväg. Var det verkligen två timmar?

Ricardo Darín är med i ett av segmenten. Det känns som att han är med i alla argentinska filmer. Som El secreto de sus ojos, som jag skrivit om tidigare, eller den fantastiska lurendrejarfilmen Nueve Reinas. Det finns kanske argentinska filmer där han inte är med, men de som når Europa, i dem syns han. Det gör inte mig något, han har den där kvalitén som gör att det är svårt att tröttna på att se honom.

Nueve Reinas gjordes i hollywoodversion som Criminal med John C Reilly. Magin försvann även om berättelsen var någorlunda intakt.

Just nu arbetas det med en hollywoodremake på El secreto de sus ojos. Den har kanske premiär i höst. Chiwetel Ejiofor har Daríns roll. Nicole Kidman och Julia Roberts har också huvudroller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: