Glömda författare

12 Nov

Några minuter i solen, kanske femton, sedan är författaren glömd. Innan han eller hon kallnat i graven är böckerna borta, makulerade, slängda i ugnen, sönderregnade på en sommarloppis. Så är det bara.

Christopher Fowler försöker förlänga minnet av några brittiska nittonhundratalsförfattare. I The Independent skriver han med ojämna mellanrum små presentationer av författare vars verk kan läsas även idag med stor behållning. Kanske någon svensk skribent antar utmaningen och gör likadant för di svenske. Det ska inte gå många år innan både verk och upphovsman är helt försvunna.

Jag minns t ex när Peter van Greenaway  kom ut i Bra Böckers thrillerbokklubb, Bra Spänning. Han publicerades med flera titlar på svenska. Om han var verksam idag skulle han tampas med Robert Harris och liknanade författare på topplistorna.

Dodie Smith skrev De 101 Dalmatinerna, men den bok som Fowler skriver om, I Capture the Castle, låter som den kunde vara något för mig. Jag ska försöka fixa fram den i tid så kanske jag får den i julklapp av tomten. Vem kan motstå en förstamening som denna:

I write this sitting in the kitchen sink.

Fowler berättar vidare att Smith skrev en fortsättning på De 101 Dalmatinerna som hette The Starlight Barking, där dalmatinerna kommer tillbaka till nya äventyr. De vaknar i en värld där hundar kan flyga och alla människor sover! Den låter också bra. Tvåtusen gånger bättre än De 102 Dalmatinerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: