Snäll, barnbok för vuxna

31 Dec

Min femåriga dotter fick boken Snäll i julklapp. Inför julen var det flera kritiker i DN och på P1 som höll den för att vara bland årets bästa barnböcker. Idag, tisdag, recenserades den i DN. En superpositiv helsida.

snall1463

Det är en fin bok, snygg, smart, jag gillar den. Fast dottern är inte lika förtjust. Jodå, det är alltid kul att läsa en ny bok, men av julens böcker var det här den vi bara läst en gång. Etta på listan är Matildas katter av Jan Lööf, som vi läst flera gånger. Den är ju helt fenomenal. Varför var inte den nominerad till Augustpriset? Den borde ha vunnit.

Snäll är en typisk barnbok för vuxna. Den perfekta barnboken – för vuxna. Den är snygg på ett vuxet sätt, den har ett vuxet budskap, berättat på ett vuxet vis. Det är inte en dålig bok, men det är just den sortens bok som föräldrarna gillar mer än barnen. Det är som med Anna Höglund. Be Sifo att undersöka hur många föräldrar kontra barn som har böckerna Mina och Kåge på sina respektive topplistor. Föräldrarna älskar Mina och Kåge men barnen är glada om de slipper läsa om det problematiska förhållandet. De vuxna speglar sig i barnen och tänker att om jag var liten skulle jag vilja läsa det här. Fel. Du tror att du skulle vilja det, men det är den vuxnes preferenser som talar då. Om barnet får välja mellan Anna Höglund och till exempel Rune Andréasson så väljer barnet nästan alltid den sistnämnde. Så är det bara.

Men jag kommer med Mina och Kåge ibland, för jag tycker om dem. Du får tre val på godnattbok, säger jag till barnet. Mina och Kåge, Mina går sin väg eller Mina och Kåge drar västerut.

Så jag retar mig lite på superlativerna över Snäll. Det är en bra bok, men det är inte en bra barnbok. Jag borde fått boken istället, så kunde dottern fått en prenumeration på Bamse.

2 svar till “Snäll, barnbok för vuxna”

  1. Gull 3 januari, 2009 den 1:34 f m #

    Du har rätt – ibland undrar jag om barnboksrecensenter har egna barn och om dessa i så fall 1. är lydiga och tycker som mamma (inte troligt), 2. Inte tycker om att bli lästa för öht, 3. ”Den är inte bra!” – vilket pappa tar som intäkt för att barn inte förstår sitt eget bästa – eller nåt sånt. Jag försökte låna ut Sailor och pecka på biblioteket för länge sedan – det var helt enkelt inte möjligt.
    Vad bra att barnet gillar Matildas katter! En annan bok som borde ha Augustnominerats är Castas och Ullerströms Stora musboken – den borde till och med ha vunnit!

  2. johnsantikvariat 3 januari, 2009 den 10:43 f m #

    Den illustrerade boken är en kategori för sig. Vuxna kan väl gärna få läsa Sailor och Pecka, Anna Höglund och andra utan att använda barnen som alibi. Och Augustpriset borde få fler kategorier. Det är absurt att väga lyrik mot roman, bilderbok mot ungdomsbok, ungdomsbok mot vuxenbok. Om Räddaren i nöden kommit idag, skulle den marknadsförts som vuxenbok eller ungdomsbok?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: