En ny Carver

15 Okt

I dagarna kommer en ny Raymond Carver-bok. Är det originalet eller bara det pladdriga första utkastet? Det är frågan. Det har länge spekulerats i och till och med debatterats om Carvers redaktör, Gordon Lish, är lika mycket författare till novellerna som Carver själv. Den bok som nu utkommer heter Beginners och är en återställd version av den samling som hette What We Talk About When We Talk About Love när den utkom första gången. Lish redigerade så hårt att Carver till slut inte kände igen sitt eget verk. Lish ändrade till och med namnen på karaktärerna.. Å andra sidan fick Carver större framgång än han någonsin haft tack vare Lishs hårda redigering så kanske var det ändå bäst? Carver slets verkligen mellan framgången och den egna rösten. Här är en fyllig artikel med intervju med Tess Gallagher, Carvers änka som står bakom utgivningen av Beginners. Novellerna i Lish’ version är ju underbara. Undrar hur ”originalen” är.

2 svar till “En ny Carver”

 1. Tomas 18 oktober, 2009 den 8:18 e m #

  Intressant. Carver är ju stor….minns What we talk about… som en stor upplevelse, vågar knappt läsa Beginners….
  Du vet förstås att Carvers samlade noveller nyss utkommit (där Beginners tydligen också ingår):
  http://www.amazon.com/Raymond-Carver-Collected-Stories-Library/dp/1598530461

  Och har du uppmärksammat denna:
  http://newliteraryhistory.com/

  • johnsantikvariat 18 oktober, 2009 den 10:53 e m #

   Nä, att Beginners hann komma med i Carvers samlade hade jag missat. Får se om Collected hamnar i julstrumpan. New Literary History kände jag inte till, men Greil Marcus läser jag förstås. Lipstick Traces har jag läst mer än en gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: