”Books are born out of ignorance

24 Apr

and if they go on living after they are written, it’s only to the degree that they cannot be understood.”

Jag hittade detta citat, som är en del av ett mycket längre citat, i en gammal resedagbok från när jag åkte buss genom USA hösten 1989. Med största sannolikhet är det taget från Paul Austers Leviathan, som jag köpte på The Strand i New York. Den elfte maj kommer Auster till Stadsbiblioteket i Malmö, men jag stannar hemma. Det är slut mellan mig och Paul. Han har svikit mig alltför många gånger med sina halvfärdiga ofokuserade romaner som kommit ut de senaste femton åren. Dessa böcker kan begripas, kan genomskådas, och de glöms bort omedelbart. Inte som The Music of Chance, The New York Trilogy, Moon Palace och Leviathan, som alla har ett element av oförutsägbarhet och – törs jag säga det? – djup, som inte funnits i hans verk på väldigt länge.

2 svar till “”Books are born out of ignorance”

 1. MatsN 2 maj, 2011 den 3:48 e m #

  Hej! Om du trots att du gjort slut med Auster känner för att kasta ett öga på samtalet så direktsänder vi här:

  http://bambuser.com/channel/malmobibblan

  Hälsningar
  /Mats på stadsbiblioteket i Malmö

  • johnsantikvariat 2 maj, 2011 den 8:03 e m #

   Jo, jag får väl göra det. Han fascinerar fortfarande i sin åldrande mediokritet. Fast den elfte har jag faktiskt ett annat kulturevenemang att besöka, som lockar mig mer: dottern springer Kalvinknatet i Ystad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: