Northern Exposure på SVT

20 Jan

1990 kom Twin Peaks och bröt ny mark för hur en TV-serie kan se ut. Samtidigt kom en annan serie som också visade vägen för hur TV-drama kunde göras. Den hette Northern Exposure och visades på TV3 i Sverige. Mycket överraskande ser jag att den nu, tjugo år senare, börjat visas på SVT, sent på eftermiddagen och tidigt på natten. Mycket lite information finns om serien på SVT, och det var en slump att jag slog på TV:n och upptäckte att serien börjat visas. Den svenska titeln är Det ljuva livet i Alaska men programmet finns inte med i SVT:S egen lista över vad som sänds i kanalerna. Inte går den på SVT Play heller. Varför sända något man inte informerar om? Det här är riktigt bra TV.

Serien har en lätt sagostämning, men inga obehagligheter eller mysterier á la Twin Peaks. Premissen är att en nyutexaminerad läkare från New York kommer till en liten håla i Alaska. Han har fått sin läkarutbildning genom ett stipendium som stipulerar att han måste arbeta i detta samhälle i Alaska i fyra år innan han är fri att arbeta var han vill. Bryter han kontraktet får han böta 10 000 dollar och arton års fängelse…

Alla karaktärerna i samhället är just Karaktärer med stort K, tydliga, kanske övertydliga men intressanta och underhållande på ett sätt som inte visats på TV tidigare, tror jag. ”Riktiga” människor i en sagoaktig värld. Det var en väldigt lyckad kombination. Genom New York-läkarens ögon möter tittaren vildmarken och de människor som bor här ute.  Jag var lika engagerad i Northern Exposure när det begav sig som i Twin Peaks. Eftersom TP var mer extrem så blev den en del av kult-kanon medan NE inte blivit en del av den allmänna TV-historien på samma sätt. Men det finns många som har ett passionerat förhållande till serien fortfarande, det märks ute på nätet. Det är många som skriver att detta är den bästa TV-serien någonsin.

Skådespelarna var mycket bra och flera av dem har haft fina karriärer inom televisionen. Läkaren spelades av Rob Morrow som gjort flera framgångsrika (men inte lika bra) serier, och ibland är han med i stora biofilmer också (Quiz Show, The Bucket List).

Om ni skulle hamna framför TV:n vid femtiden på eftermiddagen eller halv tolv på natten så kan ni få se riktigt bra TV. Undrar om SVT planerar att sända alla sex säsongerna. Det vore något.

5 svar till “Northern Exposure på SVT”

 1. friend_m 4 april, 2012 den 12:19 f m #

  Helt fantastiskt fängslande Serie, har laddat ner alla 6 säsonger.
  Hatar denna Chris som fick henne (Maggie) till slut, han var mig osympatiskt redan från början. Serien borde har slutad med Season 6 Episod 15, så hade ens egen fantasi kunnad göra en bra ”closure”
  Men jag har tröstad mig med att kollad in Janine Turner (Maggie o Connor) on Fox News och funnit, att hon visst fortfarande ser bra ,ut med undantag för hennes blonda hårfärg, men hennes politiska åsikter (konservartiv och bakåtsträvande) och hennes personalität i övrigt (väldig amerikanskt och macho) gör henne för mig numera mycket mindre åtråvärd
  Friend_m 🙂

  • johnsantikvariat 4 april, 2012 den 1:13 f m #

   Visst är den härlig och visst borde den avslutats en säsong tidigare. Janine Turners senare karriär som blond Fox-förståsigpåare är märklig och trist. People change – sometimes for the worse.

  • H 14 februari, 2013 den 8:55 e m #

   Neeej! Spoiler! Jag är mitt uppe i säsong sex och ville inte veta vem som får vem i slutet. Gah! Jaja.

   • H 14 februari, 2013 den 8:55 e m #

    Oj, svarade på fel inlägg.

   • johnsantikvariat 14 februari, 2013 den 11:56 e m #

    Vem som får vem är inte det viktiga. Sista två säsongerna är inte lika bra. Den sista är riktigt usel och lämnas bäst osedd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: