Donna Tartt i Malmö

14 Maj
Tartt

Ljusets kalender halv fem. Intervjun började klockan sju och då var det knökfullt.

Donna Tartt besökte Malmö i går kväll. Hon blev intervjuad av Linn Ullmann i Ljusets Kalender på Malmö Stadsbibliotek. Över fyrahundra i publiken. De flesta var redan fans och när allt var slut kändes det som att allihopa ville ha Donna Tartts autograf. Själva intervjun gick sådär. Intervjuare Linn Ullmann kunde inte avsluta vad hon sade utan lade en förskräcklig massa tolkningar i sina frågor som Tartt egentligen bara kunde svara ja eller nej på. Ofta sa hon nej till Ullmanns detaljerade beskrivningar av karaktärernas motiv och drivkrafter. Konstigt sätt att intervjua. Bara när Tartt – av egen kraft – kom att tala om måleriets historia, om Rembrandt och Fabritius, så blev det intressant. Kanske hade intervjuaren strikta order om att bara tala om boken och inget annat, för hennes frågor handlade uteslutande om handlingen och personerna i Steglitsan/The Goldfinch, men det hade gått att samtala om annat ändå; Tartt levde uppenbarligen upp när hon fick tala om annat än drivkrafter och känslor hos bokens figurer. Maria G Francke, som satt snett framför mig sammanfattar kvällen bra här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: