Höstens musik: Holland-Dozier-Holland,The Complete 45s Collection

19 Okt

Ruth Copeland gråter i takt till musiken. Vilket drama!

Vad gjorde Holland-Dozier-Holland efter att de lämnade Motown? Mer musik förstås. Lika bra som den som producerades för Motown, men inte lika känd som låtarna till The Supremes och The Four Tops. De startade skivbolaget Invictus, men de låg i rättslig tvist med Berry Gordy många år efter att de lämnat Motown, så de skrev låtar under mer eller mindre hemlig pseudonym. Samtidigt var de tydligen på vänskaplig fot med Gordy personligen, vilket verkar lite schizofrent, men så säger de att det var. Boxen innehåller fjorton CD-skivor och runt 280 låtar. De flesta av skivorna i boxen finns på Spotify, men inte alla, vad jag kan se. Jag har inte lyssnat in mig på allt än, men här finns mängder med för mig tidigare ohörda guldklimpar. Här är några.

Här är en dokumentär som har några år på nacken som berättar historien om Invictus.

Och här är en ganska ny scenintervju med Holland & Holland.

Hösten är tonsatt av bröderna Holland och Lamont Dozier. Fantastiskt att de kunde skriva så många bra hits som fortfarande känns fräscha. Visst, när de hittade ett vinnande koncept så utnyttjade de det (It’s the same old song, but with a different meaning now since you been gone.) Men mängden hits är imponerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: