Brasklappen

7 Dec

Jag såg på Grotesco igår där de bland annat skämtade om SVT:s julsatsning, ett kostymdrama. Vi har sett Gustav III, Selma Lagerlöf, Linné, Strindberg och nu får vi Brask, med Jan Malmsjö i en biroll som strax blir huvudroll när Brask-karaktären skrivs ut ur produktionen. Om Malmsjö är med behöver man ingen titelkaraktär.

Två saker slog mig omedelbart när jag såg detta roliga inslag. För det första kom jag att tänka på en lärare jag delade skrivbord med på Österportskolan i Ystad. Hon var behörig gymnasielärare (det är jag också) med ämnena historia och svenska. Men en dag frågade hon oss andra vem den där Brask var, egentligen… En historielärare som inte vet vem Biskop Brask är. Skrämmande eller hur?

För det andra drabbades jag av Henrik Dorsins version av Jan Malmsjö. Jag var i Höör i helgen och sålde böcker på julmarknad. För först gången någonsin hade jag en del skivor med mig också. Townes Van Zandt, Nina Simone, Billie Holiday, Buena Vista Social Club och annan bra musik till ett billigt pris, 40kr/st eller 3 för 100. Eftersom det var julmarknad hade jag också en julskiva till salu, Jan Malmsjös julskiva, nämligen. Det var den enda skivan jag spelade hela helgen, tre dagar, sju timar om dagen med Jan Malmsjö som sjunger ”Bella Notte”, ”Stilla Natt” och – favoriten ”Jag drömmer om en jul hemma”, på skånska.

Puh. Dorsins Malmsjö blev en bra hjärnrensare. Tack för det. Grotesco är ganska bra och allra bäst är musiknumren. Visst är det här riktigt bra:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: