Lillgammal

12 Feb

Mästarnas mästare är ett bra TV-program, tycker jag. Särskilt i början på säsongen innan tävlandet blivit så viktigt för deltagarna. Det är kul att se en liten del av människan bakom den duktige idrottsmannen. Vad som slår mig när jag ser Stefan Holm är hur lillgammal han verkar, lillgammal och ältande. Det är klart att Patrik Sjöberg är en envis gubbe på sitt sätt, men den som borde släppa den fåniga diskussionen om vem som var bäst av de båda är Holm. Nu läser jag i dagens DN att Holm ska ingå i Augustprisjuryn för att han ”gjort sig känd för att läsa väldigt mycket”. Augustpriset är till för att öka upplagorna, och en kändis säljer alltid lite fler böcker, men ändå, var detta nödvändigt? Kunde man inte tagit in någon som gjort sig känd för att läsa väldigt bra istället? I senaste avsnittet av MM läste Tomas Gustafson Haruki Murakami. Honom hade Holm aldrig läst. Det är väl ganska risigt av en person som ska vara med och bedöma kvalitén på skönlitteratur? Om man tittar på Holms hemsida och undersöker var han läser för böcker blir man ganska deprimerad, ingen fantasi för fem öre: Nesser, Lapidus, Läckberg, Lee Child, Stieg Larsson osv i samma stil.

Stefan Holm var en otrolig idrottsman, världens bäste höjdhoppare i flera år. Det är fantastiskt, men nog måste det finnas någon kändis som har lite bättre höjd på läsandet än detta?

2 svar till “Lillgammal”

  1. William 12 februari, 2010 den 3:30 e m #

    En betydligt korrektare och fullständigare lista över Holms läsande…
    http://www.scholm.com/ll.asp

    • johnsantikvariat 12 februari, 2010 den 3:48 e m #

      Tack för snabb kommentar. ”Korrektare” vet jag inte. De författare jag nämner verkar vara bland hans favoriter. Heter det inte ”mer korrekt”, förresten? I vilket fall, Stefan Holm gillar nya spänningsromaner och böcker om sport, och det är inget ont i det. Men hans kunskap om dessa genrer gör honom inte särskilt lämpad att bedöma svensk skönlitteratur. Kan han inte hjälpa Svenska deckarakademin istället och välja ut årets bästa deckare? Varför skriver en ”William” denna kommentar på min blogg och en ”Konrad” exakt samma kommentar på DN? Är det någon som inte vågar tala om vad han heter? Det hade varit kul om det var en ”Stefan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: