Ballardian

20 Apr

JG Ballard har dött. Han var stor under sin levnad, men hans verk kommer att leva länge, och öka hans inflytande än mer. Han var en science fiction-författare som lyckades ställa flera korrekta framtidsprognoser. Alla negativa, tyvärr. Terrorismens utveckling, den globala uppvärmningen. Men i än högre grad var han en förnyare av skönlitteraturen.

Jag minns när Solens rike kom ut. Det kändes väldigt konstigt med en normal, självbiografisk roman utan erotiska bilkrascher och gigantiska översvämningar, från författaren till berättelser som ”Why I Want to Fuck Ronald Reagan” och ”The Assassination of John Fitzgerald Kennedy Considered as a Downhill Motor Race”. Här kan ni förresten lyssna till den sistnämnda novellen i uppläsning på en sajt full med novelluppläsningar som heter Miette’s Bedtime Story Podcast. Det verkar vara en hängiven privatperson som läser noveller hon tycker om. Urvalet är utsökt och om jag hade en iPod skulle jag gärna fylla den med Miettes uppläsningar.

JG Ballard är död men hans verk kommer att leva länge. Läs honom. 

Ett svar till “Ballardian”

 1. christ 5 juli, 2009 den 4:07 e m #

  Hej-
  Har precis läst Ballars självbiografi ”Miracles of Life”.

  Första hälften verkar bara vara en annan variant av ”Solens Rike” -tyvärr-‘ För mycket déja´vu.

  Det är en ganska tam självbiografi, där Ballard i andra delen beskriver sitt liv som sf-författare i ett 60-tals-grå-daskigt England, med få ljuspunkter utan några större överaskningar (en av dem var förstås när den alltmer spritindränkte Kingsley Amis lovordade Ballards första Sf-bok).

  Något besviken på självbiografin blev jag alltså.
  hälsar CR som annars är en sann Ballardian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: