Bästa läsning 2009

3 Jan

Av de romaner jag läste 2009 tyckte jag bäst om Remainder av Tom McCarthy och The Housekeeper and the Professor av Yoko Ogawa. Den förstnämnda har jag skrivit om tidigare, den sistnämnda läste jag i våras. Den är skriven av en av Japans mest framgångsrika författare. Hon blir nog stor i väst vad det lider också, för hon har något speciellt. I Frankrike är hon redan känd och en av hennes böcker har filmatiserats på franska. The Housekeeper and the Professor handlar om en matematiklärare som råkat ut för en olycka och har tappat korttidsminnet. Hans minns allting före olyckan men har bara ett närminne som sträcker sig 80 minuter tillbaka. Extra viktiga saker minns han genom att göra anteckningar som han nålar fast på sin kostym. Berättelsen börjar när han får en ny hushållerska. Hon har svårt att anpassa sig, men när läraren får veta att hon har en son, insisterar han på att sonen ska följa med sin mamma till jobbet. Läraren och sonen blir vänner, även om läraren måste lära känna pojken på nytt varje morgon.

Mycket bra, en tight berättad historia som vecklar ut sig i precis rätt takt för att hålla läsaren på helspänn.

Av fackliteraturen gillade jag bäst Guru! av Zac O’Yeah och What the Dog Saw av Malcolm Gladwell. Guru! är en mycket noggrann genomgång av det indiska visdomsundret. Den indiske vise mannens idéhistoria. Hur mer eller mindre seriösa guruer blivit stora hemma i Indien och/eller i väst. Många frågor jag haft om t ex Sai Baba och TM besvaras i denna bok, som är mycket initierad och saklig. Slutkapitlet ägnas åt en fantasieggande vision om hur Jesus skulle kunna ha tillbringat sina ungdomsår i Indien och och av guruer lärt sig det han visade upp i hemlandet i form av exempelvis vatten till vin, fem kornbröd och två fiskar som kan mätta en stor folksamling. Klassiska trick som utförts av indiska vise män i tusentals år.

What the Dog Saw samlar Gladwells bästa texter från The New Yorker. Ibland blir det manierat och nästan fånigt, men de allra flesta texterna är mycket lärorika och i vissa fall inspirerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: