Cykelbanor, religionsfrihet och porr

4 Feb

I dagens Sydsvenskan kan man läsa att ”världens äldsta” porrbutik ska stänga i Köpenhamn. Ägaren är sur, porr är gratis på nätet, stackars småföretagare osv. Men sedan kommer mer intressant kritik. ”Vesterbro håller på att bli en stadsdel för cyklande akademiker”. Man ska förstå att det är cyklisternas fel att det går dåligt för ärliga småföretagare som porrbutiksinnehavare. Fler cykelbanor gör färre parkeringsplatser som i sin tur betyder sämre förutsättningar för småföretagare.

I går sa min dotter: ”Världen kommer att gå under. Jag vet det, jag kan se in i framtiden.” Det känns som början på en M Night Shyamalan-film, men så sa hon i alla fall. Och världen kommer att gå under rätt kvickt så länge folk är så kortsynta att de gnäller över cykelbanor. Som jag ser det är bilen roten till det mesta onda i världen. Avgaser, utsläpp, krig och olja, konsumtionshysteri. Ingen bil, betydligt bättre värld. Allting som verkar för avvecklingen av bilen är bra, tycker jag.

En annan grupp som protesterar mot cykelbanor är hassidiska judar i Williamsburg, New York. David Byrne skriver om det här. Hassidierna säger att de inte tål att se barhuvade kvinnor som cyklar förbi deras kvarter, så därför har de framgångsrikt verkat för att de nya cykelbanorna förbi Williamsburg ska tas bort. Så har det också blivit. Den officiella orsaken är alltså de barhuvade kvinnorna, men det verkar som att den verkliga orsaken är parkeringsplatser.

Så om vissa fick bestämma så sitter vi i framtiden på ett sterilt stenklot med extremväder. Ingen fara, vi får lov att slippa se barhuvade kvinnor och vi får köpa vår porr. Och bäst av allt, vi kan parkera var vi vill.

5 svar till “Cykelbanor, religionsfrihet och porr”

 1. Susanne Borgström 19 februari, 2010 den 10:46 e m #

  Hej.

  Är det inte alltid så? Att det är lättare att gömma sig bakom någonting – som religion, eller min företag går dåligt för att alla andra arbetar i mot mig eller vad det nu än är. Förändring är svårt, oavsett vad det gäller. Jag ursäktar det inte, för vår värld tillhör alla – och det är så lätt för människor att bara strunta i möjliga förändringar och tro att saker och ting blir bra ändå. Det är lättare att få vakna ”fem i tolv” och inse att den där förändringen var nog inte så dålig ändå – men då är det försent. Det är skönt att även den yngre generationen har börjat få upp ögonen för det – och kanske kan de hjälpa till att påverka varandra till det bättre.

  • johnsantikvariat 20 februari, 2010 den 12:42 f m #

   Hej Susanne, du är stor nu.

  • johnsantikvariat 20 februari, 2010 den 1:02 f m #

   Det är fult att skylla på religionen när det är ekonomi och kortsiktig bekvämlighet som det egentligen handlar om.

 2. Susanne Borgström 22 februari, 2010 den 1:48 e m #

  Jag håller helt och fullt med dig, du satte det bättre i ord bara. Men jag tror också att det är viktigt som förälder att prata med sina barn om miljön så att de rätta tankegångarna börjar redan där så att säga. Jag försöker med min son, han är bara fem i och för sig, men lite tror jag han har börjat fundera på ändå. Och det är ju alltid positivt 🙂

 3. Nike Nylander 27 april, 2010 den 10:25 e m #

  Stackars porrbutiksägaren… Han kanske borde ha uppdaterat sig i tid och skaffat näthandel? För det är klart att folk hellre köper sådana pinsamheter över internet, än går till en fysisk affär.

  Förstå vad han hade tjänat på att flytta till internet i tid. Bort med den dyra butikshyran, in med den billigare lagerlokal-nånstans-ute-i-helvete-hyran och in med en (troligen) ökad försäljning.

  Själv sitter jag och väntar på att alla de där piniga gubbarna som köpte porrtidningar i min barndoms godisaffär ska dö ut någon gång. Så kanske det slutar att löna sig att sälja även dem i fysiska affärer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: