Om någon måste vara bäst så väljer jag Anna Höglund

25 Mar

Kitty Crowther vann årets pris till Astrid Lindgrens minne. För några år sedan när jag var i Portugal hittade jag några böcker av Kitty Crowther på FNAC. Först trodde jag att det var översatta Höglundalster, men sedan såg jag att det var en helt annan författare, som nu vunnit det största priset som finns i barnboksvärlden. Jag har bara läst en, Ivo och Vera på bio, och det var inget fel på den. Men om någon måste vinna detta stora pris och vi bara hade Anna Höglund och Kitty Crowther att välja på så måste valet falla på den förstnämnda. Eller ännu hellre, priset skulle delats mellan Ulf Stark och Anna Högund. Tillsammans har de gjort några fantastiska böcker som går rakt in i hjärtat på vem som helst, inte bara barn. Deras bästa böcker är stor litteratur för alla åldrar. Deras senaste verk tillsammans heter Amos & Soma.

Alltså, att hitta ”rätt” pristagare till ALMA-priset är omöjligt, det blir alltid invändningar. Så också denna gång. Men vill man ha en vinnare av Kitty Crowthers typ så tycker jag att Anna Höglund är snäppet bättre. Att sedan Anna Höglund är den sorts barnboksförfattare som uppskattas mer av vuxna än barn är en annan historia. Hoppas att lite mer av Kitty Crowther når Sverige. Kanske har hon ett bredare register än jag känner till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: