Läst i april

15 Maj

A Distant Neighborhood av Jiro Taniguchi, Exit Wounds av Rutu Modan, Den femte systern av Mårten Sandén, The Man Who Loved Books Too Much av Allison Hoover, Outside of a Dog av Rick Gekoski.

A Distant Neighborhood har jag letat efter i flera år. Jag såg ett K-Special som handlade om tecknade serier i Japan. Särskilt en serieskapare fångade mitt intresse och det var Jiro Taniguchi. Denna bok lyftes fram och jag blev väldigt sugen på att läsa den. Men den fanns inte att få tag på. Den existerade inte på svenska eller engelska. Den hade funnit på franska och den fanns på spanska. Två år efter programmet var jag i London och shoppade på marknaden på Portobello Road. Det finns en bokhandlare där som inte har så väldigt många böcker med sig, inte mer än 2-300 stycken, men urvalet är alltid precis i min smak. Den här gången hade han The Walking Man, ett annat album av Jiro Taniguchi. Jag köpte det direkt. Det är en berättelse om en medelålders man som ger sig ut att promenera. Han ser världen med friska ögon, djuren, blommorna, människorna. Allting är sig likt  men ändå helt nytt. Albumet är i stort sett ordlöst. Läsningen fick mig att längta ännu mer efter A Distand Neighborhood, men det var inte förrän i början på innevarande år som jag upptäckte att boken äntligen publicerats på ett språk jag begriper, nämligen engelska. Nyligen kom den till och med på danska. Den engelskspråkiga versionen är uppdelad på två band om sammanlagt cirka 400 sidor. Berättelsen bygger på en enkel idé. Huvudpersonen, en man på 48 år råkar stiga på fel tåg och hamnar till sin barndoms förort. Han stiger av, ser sig omkring och somnar på en begravningsplats. När han vaknar är han fjorton år och det är dagen innan han ska börja åttonde klass. Fyrtioåttaåringen har kastats tillbaka i tiden till sin ungdom, men han har den medelålders mannens samlade kunskap. Kan han förändra sitt förflutna? Vill han? Det blir en spännande historia som handlar om de omöjliga val man tvingas göra genom hela sitt liv. Det är en verkligt bra historia, rent och snyggt tecknat i svartvitt. Det har blivit mycket tecknat i år, mycket bra, men A Distant Neighborhood är nog det bästa seriealbum jag läst hittills i år.

God tvåa kommer den jag läste direkt efter, Rutu Modans Exit Wounds. Författaren är från Israel och berättelsen handlar om en ung man som motvilligt tvingas söka sin far som möjligen omkommit i ett bombattentat. Eller så har han inte gjort det. Gåtan för berättelsen framåt i en historia som ibland känns som en Chandlerstory. Den för mig annolunda miljön tillför en extra krydda. Och till och med slutet är tillfredsställande, vilket är extra skickligt. Nästa alltid tycker jag att berättelser med ett mystierium som drivkraft slutar snopet, men här blev det riktigt bra.

The Man Who Loved Books Too Much är en bok som baseras på en artikel om en boktjuv. Det blir lite soppa på en spik. Artikeln var säkert bra, men att dra ut storyn till en hel bok blir rätt tunt. En man stjäl ganska dyra böcker genom kontokortsbedrägerier. Polisen bryr sig inte nämvärt. En bokhandlare börjar jaga tjuven lite mer systematiskt och får till slut fast honom. Men trots att han stulit böcker för hundratusentals kronor så blir straffet inte särskilt hårt. Han är på fri fot igen och sägs härja i Kanada nuförtiden. Författaren intervjuar tjuven flera gånger och det känns som att det finns en bättre story där bakom. Varför känner han att han förtjänar dessa böcker? Varför tycker han att det är hans rätt att ta dessa böcker som han inte kan betala för? Hans pappa verkar ha varit en inspirationskälla, men författaren undersöker aldrig den kopplingen närmare. Istället försöker hon skriva in sig själv i berättelsen, men det blir bara dumt.

Rick Gekoski skrev en ganska njutbar bok om böcker i Tolkien’s Gown. Jag hoppades att Outside of a Dog skulle vara något liknande, historier bakom kända böcker och boksamlare. Men usch vad fel jag hade. Det är en urtrist och självgoda självbiografi om Rick Gekoskis läsvanor från barndomen fram till nutid. Stentrist och helt poänglöst. Undvik.

Mårten Sandéns Den femte systern är en ungdomsbok som för mig känns som en del Arkiv X och en del Lisbet Salander. Rätt kul och spännande, men jag är inte målgruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: