Wisconsin Death Trip

18 Nov

Neil Gaiman recenserade Stephen Kings nya bok, en samling kortromaner kallad Full Dark, No Stars, i Guardian i förra veckan. Recensenten intresserar mig mer än författaren. Gaiman nämnde att King inspirerats till en av berättelserna av foto och reportageboken Wisconsin Death Trip, och anmärker att den boken måste inspirerat lika många böcker och berättelser som antal exemplar den sålts i. Jag kände igen titeln från någonstans och Gaimans kommentar fick mig sugen på boken, så jag beställde den direkt. Boken består av en samling fotografier tagna i det lilla samhället Black River Falls mellan 1890 och 1910. Interfolierat mellan dessa vackra, märkliga och skarpa foton är utdrag ur den lokala dagstidningen. Vi får läsa vad som hänt i trakten under tjugo års tid. Och det är märkliga saker. Galenskap, mordbränder, självmord, svält… Det var hårda tider, men så som materialet är presenterat känns Black River Falls extra drabbat och om man låter fantasin spela så kan man tänka sig alla möjliga förklaringar till detta. Här är bara ett exempel på en notis ur  lokaltidningen från den 21 december 1893:

Albert Proch has been adjudged insane by the La Crosse physicians. For some years he has been working on a perpetual motion machine… a short time ago he applied to the Common Council for financial assistance that me might perfect and patent his machine.

Här kan man läsa hela boken på google books. Jag ställer mig i den långa raden av inspirerade. Det är sällan text och bild samverkar så bra som i den här boken. När man väl börjat läsa de korta notiserna är det svårt att sluta.

Ett svar till “Wisconsin Death Trip”

  1. Emma 19 november, 2010 den 11:43 f m #

    Det later bade laskig och bra. Sakerligen kan man fa fram liknande vinklingar om flera olika samhallen, men det ar ju som sagt intressant att lata fantasin fundera over vad det ar med just den har platsen… Och sedan tar fantasin over totalt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: