Radetzkymarschen endast här

29 Jun

Igår frågade en man efter Radetzkymarschen av Joseph Roth på torget. ”Jag har den hemma”, sa jag. ”Tar med den imorgon.” Idag hade jag den med och visade den för kunden. Han tyckte att den var för dyr vid 200 kronor.

Om jag hade letat efter en bok länge och sedan hittade den på torget i Simrishamn, av alla ställen, så hade jag tyckt att den var billig för bara 200 kronor. Jag hade givit säljaren dricks för att han hade en bok som var nära nog omöjlig att hitta. Vad får man för tvåhundra spänn? Tolv liter bensin eller tre klena pizzor eller tre pocketböcker… Hur mycket borde Radetzkymarschen kosta? Det finns ett enda exemplar till salu på nätet just nu och vem säljer det? Jamen, det är ju jag!Och det exet kostar 290. Lycka till att hitta det billigare. Det är inte första gången det händer att någon frågar efter en viss bok, jag har den och de tackar nej till den. Säkert inte den sista gången det händer men lika förvånande varje gång.

EDIT 180111: Ibland har jag Radetzkymarschen inne, men den säljs snabbt. Tack vare det här inlägget ser jag att många söker efter boken. I januari 2018 kommer äntligen en nyutgåva. Nu kan alla som vill äga boken äntligen göra det.

2 svar till “Radetzkymarschen endast här”

 1. Johan Anglemark 29 juni, 2011 den 9:21 e m #

  Jo, men serru, en bok har ju ett naturligt pris. Det ser man på Pocketshop och på ICA Kvantum. Och en begagnad bok är värd högst hälften så mycket.

  Alltså är en begagnad bok i hårdpärm värd högst 75 kr och en pocket högst 30 kr. Att betala mer vore ju som att pröjsa 25 spänn för en liter bensin.

  Jag är helt övertygad om att många resonerar på det sättet.

 2. johnsantikvariat 29 juni, 2011 den 10:41 e m #

  Jo, det är ett sätt att se det. Jag kan förstå den vinkeln från folk som inte roas av böcker, men när någon frågar efter något ganska ovanligt tror ju jag att han vet att boken i fråga torde betinga ett visst pris. Han har letat, han har inte hittat. Här hittar han och då plötsligt är boken för dyr.
  Själv köpte jag idag en bok som kostade 1200 kronor – och tyckte att den var billig!
  Så olika man kan vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: