Magins historia, eller hur upphovsrättsskyddar man ett trolleritrick?

26 Sep

Penn & Teller är nog magivärldens mest kända (nu verksamma) duo. De har varit stora länge, jag kommer ihåg att de gjorde en spelfilm för tjugo år sedan, Penn & Teller Get Killed, regisserad av Arthur Penn (inte släkt).

Teller, som är tyst som Harpo Marx under föreställningarna, har ett problem. Han utvecklar underbara illusioner för scenen, men mindre nogaräknade magiker stjäl hans trick. Här är en lång, intressant artikel från Esquire om detta. I texten intervjuas också några personer som utvecklar illusioner, bygger dem, men som inte framträder själva. Det är också en historielektion som berättar om några av historiens främsta illusionister. Mycket intressant läsning, både för den som gillar magi och de upphovsrättsintresserade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: