Jag förstår Mindy men inte Lena

19 Mar

imagesI februari och mars gick två nya komediserier mot varandra på SVT och TV3.  Girls på SVT och The Mindy Project på Trean. För en gångs skull vann Trean den fighten, i alla fall i min TV-soffa.

Nu har Mindy tagit en paus på obestämd tid fast det finns fler avsnitt och Girls har flyttat från onsdag till tisdag. Men några veckor gick de samtidigt. Girls har tokhyllats och direkt efter varje avsnitt har en tjejpanel under ledning av Johanna Koljonen grottat ner sig i detaljer från senaste avsnittet. Girls är den seriösa och moderna komedin, sägs det.

Jag hade velat gilla den här serien. Kan så många smarta kritiker ha en annan åsikt än mig? Tydligen, för jag fattar inte alls den här serien. Jag ser inte humorn. Det handlar om några bortskämda tjugoplussare som inte fått lära sig hur man lever i den verkliga världen. De är söndercurlade och när de efter ett kvarts sekel ska stå på egna ben så är de vingliga som nyfödda kalvar. De gör bort sig och blir förnedrade… Är det humor? Jag kan inte skratta. Kanske är det en sann bild av en viss sorts människor. I så fall tycker jag synd om dem. Eva Ström i Sydsvenskan försöker också förstå Girls och lyckas inte bättre än jag. Om tjejerna i Girls tänker jag bara,vakna, ta för er, låt er inte utnyttjas.

The Mindy Project är kanske en mer konventionell, amerikansk serie, men i mina ögon är den överlägsen Girls. Den är välskriven och slagfärdig samtidigt som den tar upp lika allvarliga ämnen som Girls. Den har karaktärer att tycka om och vi bryr oss om huvudpersonen. Tematiskt är serierna lite lika. Mindy har i och för sig både utbildning och högstatusjobb, men hon kämpar fortfarande med att få respekt för sitt kunnande och hitta en ärlig, schysst kille att bli ihop med. Ska det vara så svårt? Tydligen, säger både Lena och Mindy, men Mindy säger det hundra gånger mer underhållande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: