A hoax wrapped in a prank

22 Feb

Vad är konst? Här är ett projekt som heter Dumb Starbucks. En komiker skapade det för att marknadsföra en TV-serie på Comedy Central men en konstnär/”konstnär”/konceptkonstnär approprierade det och gjorde det till sitt. Märklig historia, men underhållande. Läs hela historien i The New Yorker. Skämt och bus verkar bli en allt större del av det som kallas konst. Dumb Starbucks är rolig, tycker jag, både originalet och approprieringen.

Betydligt störigare är hur Chris Foss och andra konstnärer behandlats av  Glenn Brown. Brown har helt enkelt målat av en tidningsillustration som Foss gjorde på åttiotalet. Foss fick några hundra pund för sin illustration; Browns målning såldes för 5.7 miljoner dollar på auktion. Hur kan någon betala sådana summor för en förstorad kopia? Hur kan han komma undan anklagelser om plagiat? Vissa konstnärer har försökt att stämma honom, och har förlorat. Chris Foss sökte upp Brown och skällde ut honom, men några pengar för upphovsrättsbrott kommer han inte att få. Väldigt märkligt, tycker jag. Läs hela storyn här, i The New Yorker igen.

Här är en annan diskussion om Foss och Brown.

Som sagt, vad är konst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: