Hunt for the Wilderpeople av Taika Waititi

16 Jan

Denna nya zeeländska film var förra årets bästa film enligt mig, delad förstaplats på min lista tillsammans med Min pappa Toni Erdmann. Taika Waititi fortsätter göra filmer som behandlar allvarliga ämnen med stor humor och insikt. Boy utspelar sig 1984 och handlar om en ung, mobbad kille som återser sin pappa, som nyss kommit ut ur fängelset. Låter hur dystert som helst, men det är en riktigt rolig film samtidigt som den är insiktsfull och hoppfull. Hunt for the Wilderpeople är kanske ännu bättre. Temat är liknande. Ricky Baker, underbart spelad av Julian Dennison, har bortadopterats av sin mamma, som inte orkar med honom, som det sägs i filmen. Han har avverkat ett antal familjer där han betett sig illa, vandaliserat och rymt. Nu är han tretton år och det här är hans sista chans innan han får tillbringa resten av sitt omyndiga liv i ungdomsfängelse. Han måste skärpa sig. Han kommer till det äldre paret Bella och Hector, spelade av Rim Te Wiata och Sam Neill, som bor långt ute i vildmarken. När Ricky försöker rymma första kvällen så kommer han inte så långt. Han är otränad och inte van vid vildmarkslivet. Bella kommer och hämtar honom till frukost. Ganska snart börjar Ricky trivas och hans tillvaro ljusnar. Tyvärr varar lyckan endast en kort tid. Han tvingas fly ut i vildmarken på riktigt och med sig har han Hector, som aldrig ville adoptera honom. De tvingas samarbeta för att överleva i skogen. Det låter dramatiskt och det är dramatiskt, men det är lika mycket komedi. Jag skrattade högt flera gånger. Dramat är på riktigt, man vet verkligen inte hur det ska gå för de här figurerna. Skickligt då att hålla humorn på samma nivå, stora skratt och stor dramatik. Lägg till det Nya Zeelands storslagna natur, ett sällsynt passande soundtrack och perfekt valda skådespelare så får ni en omistlig film. Boy visades på Scala i Ystad. Hoppas verkligen att Hunt for the Wilderpeople också hittar dit. Då ser jag den två gånger.

I Nya Zeeland är detta tidernas mest framgångsrika film. Taika Waititis nästa projekt är Thor: Ragnarok. Kan det verkligen bli bra? Jag är inte särskilt imponerad av Marvelfilmerna. Jag skulle vilja vara det och jag har sett flera stycken, men de berör mig inte ett dugg. Det vore kul om Waititi kunde ingjuta lite av sin mentalitet i Marveluniversat. Här är en lägesrapport från det arbetet. Med skådisar som Anthony Hopkins, Mark Ruffalo, Cate Blanchett, Jeff Goldblum och Idris Elba – och Chris Hemsworth – är det säkert ett roligt uppdrag, men de där filmerna följer en formel som regissören nog inte har så mycket att säga till om. Hoppas att jag har fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: