Kimi no Na wa av Makoto Shinkai

13 Jan

Det här är förra årets mest sedda film i Japan. Den är på väg att slå alla rekord. Var sjunde japan såg filmen 2016. Hayao Miyazakis Spirited Away är den mest sedda filmen av alla, men Kimi no Na Wa, eller Your Name, som är den engelska titeln går fortfarande på japanska biografer, så kanske kommer den att passera Miyazakis film.

Hur mycket är var sjunde japan? Det är drygt 18 miljoner personer. Det är den fjärde mest sedda filmen någonsin i Japan efter Spirited Away, Titanic och Frozen, men chansen är god att den passerar alla dessa filmer.

Det är en väldigt bra film, oavsett om man gillar tecknat eller ej. Handlingen är annorlunda och hela tiden överraskande. Karaktärerna känns levande och äkta och fotot – om man säger så för en tecknad film – är hänförande.

Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen. Det handlar om kärlek över tid och rum. En kosmisk händelse skapar en tidsanomali på jorden och de två huvudpersonerna försöker hantera det som hänt. Kärlek och vardags-science fiction. En oslagbar kombination. Filmen är både spännande och rolig och framför allt överraskande. Och slutet är tillfredsställande, trots att handlingen verkligen drar åt olika håll. Makoto Shinkai – som måste kallas auteur här, när han skrivit romanen som filmen gjorts efter, skrivit filmmanuset, regisserat filmen, designat alla karaktärer och producerat musiken – har skapat en film som är genomarbetad i varje aspekt.

Filmen har nyligen gått upp på vissa biografer i USA och ser ut att bli nominerad till en Oscar för bästa animerade långfilm. Den har distribution i Australien, Nya Zeeland och Storbritannien, men ingen annanstans i Europa, vad jag vet. Den visades en gång på Stockholm filmfestival i höstas. Till hösten kommer den förmodligen att finnas att köpa på DVD, men någon mer biografvisning i Sverige verkar osannolik. Fast vinner den en Oscar så kanske. Det är en film för alla åldrar och sinnen, förutsatt att man klarar av att se en tecknad film som inte främst riktar sig till en barnpublik.

UPDATE 15/3: Filmen får svensk distribution. Yohio och Nova Miller gör de svenska rösthuvudrollerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: