Ashes to Ashes

31 Aug

I kväll sänds första avsnittet av Ashes to Ashes, uppföljaren till Life on Mars. En polis i nutid hamnar i koma och i sin dvala upplever han att han är polis i 70-talets Manchester. Helt otrolig premiss, men ni som sett serien vet att den fungerar till 100%.

Den version av Life on Mars som visades på svensk TV var ofullständig. Flera scener var borta eller kortade. BBC påstod att det handlade om rättighetsskäl för musiken. Den fick inte visas/spelas utanför Storbritannien T ex figurerade Marc Bolan och hans musik i ett avsnitt ganska mycket, men hela den bihandlingen var bortklippt. Men i DN står att läsa att det inte handlade om musikrättigheter utan format. Alla andra TV-kanaler i världen är (enligt BBC) reklamkanaler som kräver kortare timmar för att få plats med reklam i programmen. Vilket korkat argument. För det första är det inte sant. Det finns reklamkanaler som sköter finansieringen betydligt snyggare än exempelvis TV4. Dansk DR2 har gjort en poäng av att aldrig bryta en film eller ett program för reklam. Före och efter, men aldrig under. Programmen får ta den tid de tar och så fyller reklamen ut i mellanrummen. Det ger lite udda starttider på programmen, men hellre det. För det andra växer betalkanaler som Canal+ och HBO, som bara förlitar sig på abonnenter och inte har någon reklam alls (väl?) De behöver inte heller ta hänsyn till reklamköparnas krav. BBC borde vara väl bekant med detta eftersom de gjort samproduktioner med HBO, som exempelvis Extras. Det känns som de råljuger och jag fattar inte varför. Om det är så väldigt viktigt med formatet, varför görs inte denna serie (och alla andra som de kanske också klipper ner till reklammarknadens behov) i rätt längd direkt? Det måste ju vara enklare än att ha en inhemsk och en internationell version. Eller, varför inte köra med öppna kort och erbjuda en klippt och en originalversion?

Men det var inte alls det som berörde mig mest när jag läste om BBC:s konstiga beteende. Vad som slog mig hårdast var att Per Ögren är död och att han är saknad. Ja, det är ingen nyhet för mig, jag läste runan tidigare i år, men det var tråkigt att påminnas om det ändå. Han gjorde verkligen mycket gott på SVT. Det var rena Cinemateketkänslan på säsongerna när han laddade med olika temaserier på regissörer, länder, skådespelare. Det var säkert han som grävde fram Scarecrow med Al Pacino och Gene Hackman, i widescreen och såg till att den visades flera gånger. För mig är den filmen nära knuten till Midnight Cowboy. Tematiskt är det inte så konstigt. Två män drömmer om ett bättre liv och kämpar mot omöjliga odds för att skaffa sig det. Pacino och Hoffman är samma typ av skådis. Båda dör på slutet. Men det är också det att jag såg filmerna när jag var ganska ung, åtta-nio år eller så. De hamnade i samma minnesfack. Midnight Cowboy är en känd, Oscarvinnande film som var lätt att hitta igen i vuxen ålder, men Scarecrow tog det många år innan jag lyckades återse, trots att den var stor på sin tid, vann pris i Cannes och allt. Jag tror att det var på Cinemateket i Malmö, i början av nittiotalet. som jag fick se den igen. Sedan kom den i stympat format på TV3 en sen natt i slutet av nittiotalet. Per Ögren är död men hans verk kommer förhoppningsvis att inspirera hans efterträdare. Den franska filmserien som gick gick i förra veckan var bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: