Vad kostar det?

8 Sep

Idag köpte jag en säck torrfoder till hunden. Pris 569 kronor. En prishöjning på 14% på sex veckor. Visst stiger matpriserna, men inte i den takten. Det är absurt, sa jag till djuraffärsägaren, men hon ryckte bara på axlarna. Förresten, mat för 38 kronor kilot, det äter inte jag själv, de flesta dagar. Potatis, ris, cous-cous, frusen fisk, kyckling, alla grönsaker, all frukt… Det är ju GALET! Hunden äter dyrare mat än jag själv. Det måste genast upphöra. Det här var den sista säcken lyxmat den doggen får.

Idag fick jag också räkningen för min ”öppet”flagga. Jag tänkte att den inte kunde vara så dyr, för dels är det ju en liten grej och dels hade leverantören satt upp min fasadskylt till ett hyggligt pris. Men flaggan, som består av ett enmeters plaströr som stång och en bit vaxduksliknande material som det står ”ÖPPET” på, kostade mig 564 kronor. Jag hade tänkt göra en själv tillsammans med min femåriga dotter, och jag ångrar mig gruvligt att jag inte gjorde det. Materialet är värt max tjugo spänn, gissar jag, resten av summan måste vara expertkunnandet i flaggtillverkning. Även denna kontakt måste genast upphöra. Från och med nu gör jag mina egna flaggor.

På eftermiddagen kom en bekant förbi butiken och jag fick tillfälle att berätta om flaggan och hundmaten. Vi kom att tala om Claes Hylinger, eftersom han står först på min reklamlapp, den jag delade  ut i Kristianstad, och som man kan få på Skillinge bokdagar till helgen. Jag sa att Hylinger var en bra författare, för honom kunde man ta bra betalt för. Min bekant sa att Hylinger inte känt igen honom vid invigningen av HasseåTagemuseet i Tomelilla för  två år sedan. Jag berättade att Hylingers debut, I krig och kärlek är en attraktiv bok, så attraktiv att till och med jag en gång pungade ut med en fantasisumma – ganska precis priset för en säck hundmat, faktiskt – för att få äga den. En vecka senare, sju dagar, varken mer eller mindre, fick jag in ett parti böcker till antikvariatet. Och bland dem fanns I krig och kärlek. Det bevisar att allting finns att hitta till rätt pris om man har tid att vänta tillräckligt länge. Om jag härdat ut en vecka till så hade I krig och kärlek blivit min till ett pris som inte räckt till ens en portion hundmat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: