Man Booker Award

10 Sep

Som vanligt överraskar juryn till Bookerpriset. Jag trodde nog att Salman Rushdie och absolut Joseph O’Neill skulle nomineras. O’Neills Netherland lät som en perfekt Bookerbok; kricket i USA som en metafor för världens tillstånd sedan elfte september. Juryn har istället valt fem för mig hittills okända författare, varav två debutanter, samt Amitav Ghosh, en indisk episk berättare, vars böcker jag åtminstone hållit i min hand. Han finns redan på svenska med Förnuftets krets från 1986. De andra är, mig veterligt, inte tillgängliga på svenska än. Jag gissar att Aravind Adiga kommer att plockas upp av något svenskt förlag, de andra – förutom vinnaren – får det svårare.

Vad gäller Ghosh så tror jag att jag träffat honom. Han besökte en science fiction-kongress i Stockholm i början av nittiotalet. Hans namn var för bra för att vara sant, gosh med ett fhanniskt ”h”. Var han på riktigt? Var han en hoax? Jag minns inte varför han var där, han har verkligen inte skrivit någon SF. Kanske har jag drömt alltihopa.

Aravind Adiga The White Tiger 
Sebastian Barry The Secret Scripture 
Amitav Ghosh Sea of Poppies 
Linda Grant The Clothes on Their Backs 
Philip Hensher The Northern Clemency 
Steve Toltz A Fraction of the Whole

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: