Antikvariatet är ett litet plåster på ett stort sår

25 Feb

Ulf Stark skriver mycket bra om Kulturutredningens förslag att förändra Författarfonden. Kultur ska likriktas, enligt Kulturutredningen. Det finns ingen kvalitet, bara åsikter. De verk som får flest positiva omdömen är bäst.

Ulf Stark skriver:

Det är med böcker som med människor: Det är inte i alla väder bättre att vara omtyckt av de flesta, än att vara älskad av en eller få!

Mot slutet framför han åsikten att i dagens bokhandeln är allt serietillverkat, strömlinjeformat, massmarknadsfabricerat. På biblioteket är det likadant: mest av det mest efterfrågade och aktuella.

Det finns en motkraft, och det är antikvariaten. Jag har en fenomenal barnavdelning, om jag får säga det själv. Riktigt bra böcker för alla åldrar. Inte de allra senaste titlarna förstås, men mitt utbud är överlägset de flesta nyboklådors både i fråga om kvalitet och bredd. Givetvis ska inte antikvariaten stå som garant för bredden när bokhandeln väljer att bara sälja presentpapper och LasseMaja, men det är ju bra att vi finns för den som vill hitta något annorlunda i den alltmer likriktade medieströmmen.

Jag älskar LasseMaja, men det finns fler detektiver också; Ture Sventon och Agaton Sax, för att nämna två av de mer framståede i min hylla. Jag har två signerade Agaton Sax till salu.

Nå, läst nu Ulf Starks utmärkta text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: