Äntligen Naken

12 Mar

Idag fick jag in ett exemplar av boken Naken av David Sedaris. Jag har nämnt den tidigare på denna blogg. På ytan är det ännu en självbiografisk historia i den störtflod av eländesskildringar som sköljt över oss under 2000-talet. Men boken är mycket mer än så. Den beskriver David Sedaris egen uppväxt. Varje kapitel är en egen liten novell. Tillsammans bildar novellerna en tydlig bild av en ovanlig uppväxt. Eller väldigt vanlig. Har vi inte alla haft den konstigaste barndomen? Först träffar vi författaren som barn, när  han kämpar mot olika tvångssyndom, som till exempel att sätta tungan mot främmande brevlådor. Senare möter vi honom i arbetslivet, som vårdare, fruktpackare, målare… Inga exotiska jobb, men sättet han berättar på och ögat han använder för att verkligen se de människor han träffar och beskriver, det gör Naked till en mycket bra bok, full av liv och sanning. Det är svårt att förklara varför den är så bra. Det ligger i språket och författarens förmåga att se berättelsen i de mest triviala skeenden. Nu har jag alltså fått in ett ex på svenska till salu på antikvariatet. Det verkar inte som att den kommer att komma i pocket, tyvärr. Jag hade tagit in den direkt och tvingat på deon på alla mina kunder. Det är den sortens bok som om-du-inte-gillar-den-är-du-en-idiot.

Förresten, dagens nyinkomna exemplar av Naken är redan undanlagt till en stamkund, sorry.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: