Tändstickstricket

13 Mar

För några månader sedan hörde jag på radioprogrammet Meny i P1 att man kunde slippa rinnande ögon vid lökhackningen om man satte en tändsticka i munnen. Det låter helt befängt. Programledarna och kocken var mycket tvivlande men testade och fann att det fungerade. Inga röda ögon vid lökskalningen. Idag har jag provat för första gången och jag måste säga att det känns nästan som ett cirkustrick. Tändsticka i munnen (svavlet utåt), hackning börjar. Inte en tår, inte tillstymmelse till irritation i ögonen. Det var kanske en ovanligt snäll lök? Ut med tändstickan, då. Genast kommer svedan i ögonen.

Vilken kemisk/fysisk process verkar här? Ni måste prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: