Oscar Wildes korta förunderliga liv

15 Mar

chp_oscar_wilde

I DN Boklördag berättar Kristian Petri om en bok som beskriver Oscar Wildes bibliotek. Det är ett givet inköp. I recensionen står det att Wilde gärna antecknade och t o m rev ut sidor ur sina böcker. Han använde litteraturen, han samlade inte. Precis så ska det vara. Jag samlar på litteratur, men inte på böcker. Den fysiska produkten bok intresserar mig inte. Jag ser fram emot den dag då böcker kan läsas digitalt på ett lika njutbart vis som en pappersbok. Som bokhandlare ser jag däremot mörkt på framtiden. Pappersboken är på väg tillbaka. Den digitala boken är framtiden.

Biblioteket i Ystad huserar en samling böcker om och av Oscar Wilde. Det rör sig om drygt tretusen böcker. John Andrén testamenterade sin boksamling till staden och vem som helst kan få titta på och läsa böckerna. De får dock inte lämna huset. För den litteraturintresserade turisten är det ett utflyktsmål att rekommendera.

Också i Boklördag, intervju med Pauline Wolff. Jag hoppas kunna läsa Swede ganska snart. Hon framhåller Cormac McCarthys Blood Meridian or An Evening Redness in the West, och det gör ju jag med. Det är hans bästa. Sedan tycker hon att Deadwood är en bra TV-serie, men den har jag inte fattat. Nu går den väl inte på TV längre, så jag slipper ge den en ny chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: