Science fiction Booker

24 Sep

Kim Stanley Robinson undrar varför ingen SF-roman nominerats till Bookerpriset. Brittisk SF upplever en guldålder säger han här. Vilka författare är det som skriver dessa fantastiska böcker som kan mäta sig med JM Coetzee och Hilary Mantel? Jag skulle vilja hålla med honom, men antingen är jag för oinsatt eller så har jag tappat förmågan att läsa SF. Författarna han nämner har inte kittlat mig nämnvärt. Ian McDonald, Stephen Baxter, nä, inget för mig.

2 svar till “Science fiction Booker”

  1. Johan Anglemark 25 september, 2009 den 9:37 f m #

    McDonalds _River of Gods_ är värd uppmärksamhet, hans övriga produktion, nja, knappast i Bookersammanhang. Geoff Ryman’s _Air_ är också en stark bok som mycket väl skulle kunna ha nominerats till Booker’n. Men Stephen Baxter? Huh?

    • johnsantikvariat 25 september, 2009 den 11:01 f m #

      Geoff Ryman har jag i det närmaste _dyrkat_ sedan The Unconquered Country kom i mitten av 80-talet. The Child Garden är på min lista över de bästa SF-romanerna någonsin; Romanen Was är minst lika bra. Jag läste Air när den var ny och tyckte att den var bra, men inte lika bra som The Child Garden. Är det jag som blivit gammal och tappat min SoW eller är det Ryman som inte når upp till samma höjder? Av Ian McDonald har jag läst Desolation Road och lite noveller, men det var länge sedan. Var är de nya författarna, 2000-talets debutanter som gör lika stora avtryck som en gång Bester, Delany eller Gibson?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: