Döskalle på Bredbandsbolaget

17 Dec

Som jag tidigare berättat har vi flyttat inom samma fastighet. I samband med flytten bestämde vi oss för att skaffa bredbandstelefoni från samma operatör som vi redan hade bredband från, Bredbandsbolaget. Det har varit en mycket frustrerande process där Bredbandsbolaget vid varje möjlighet undanhållit information eller påstått rena felaktigheter. Det gör att Bredbandsbolaget lätt vinner årets pris för Sämsta kundservice. Jag ska ägna 2010 åt att sprida (korrekt) information om hur Bredbandsbolaget jobbar. Så här får man bara inte göra affärer:

Först: Ringde och pratade med Bredbandsbolaget och sa att jag ville ha telefoni i den nya lägenheten (på samma adress). Visst, sa Bredbandsbolaget. Det ordnar vi så fort som möjligt. Du kommer att få en räkning från Telia för att du säger upp deras abbonemang. Den är på 300 kronor, men skicka den till oss, så betalar vi den.

Falskt. Varför skulle Telia ge en straffavgift för att man säger upp deras abbonemang?

Undanhållande av information 1: Vid nästa samtal fick jag veta att inkopplingen skulle ta 3-5 veckor. Det höll den första representanten tyst om. Han sa ”så fort som möjligt.”

Undanhållande av information 2: Vid nästa samtal med BBB framkom vidare att jag skulle betala en flyttavgift om 495 kronor. Jag påpekade orimligheten i det, att jag var en gammal kund, att flytten endast var 20 meter, att det inte informerats om denna avgift vid första samtalet. Efter några turer med fotfolket blev jag kopplad till någon lite högre upp, en riktig snajdare som på bred säljstockholmska var bussig och skippade flyttavgiften och vidare lovade att allt skulle vara klart inom tio arbetsdagar, vilket betydde i god tid innan Lucia.

Fel igen. Bredbandsbolaget ringde mig på min mobil och sa att  ”något blockerade” linjen. Jag skulle tala med de som hyrde lägenheten före oss. Det gjorde jag. De visste inte vad det kunde vara som blockerade. Jag undrar varför inte BBB kunde undersöka det. De har ju mer information än vad jag har.

BBB ringde och frågade vilken hastighet jag ville ha på bredbandet. Samma som tidigare, sa jag.

Någon dag senare kom ett pappersbrev där det stod att telefonin skulle fungera fr o m 15 december. jaha, lite försenat men i alla fall acceptabelt. Icke acceptabelt var däremot priset på tjänsten. 279 kronor betalade jag tidigare, 319 skulle det kosta nu, trots att jag sagt att jag ville ha ”samma hastighet” som tidigare. Telefoni kostar 50 kronor, men samma summa dras av från bredbandsavgiften vilket ska göra totalpriset oförändrat från om man bara har bredband. Ringde upp dem igen (på mobilen, det börjar bli dyrt det här) och frågade. Jo, sa de, det erbjudandet med 279 kronor gäller inte längre, om du har den hastigheten måste du betala de 50 kronorna för telefonin. Därför kostar det 319 kronor.

Var fanns den informationen? Vem berättade det innan avtal ingicks? Det kunde varit lämpligt att personen som frågade om jag ”ville ha samma hastighet” berättat om summor och tillbakadragna erbjudanden.

Men okej. 15 december ska det funka, vi får väl se hur det känns med allt.

15 december kommer. På kvällen testar jag utrustningen. Funkar inte. 16 december testar jag igen på längden och tvären. Funkar inte. Ringer upp BBB igen (har laddat mobilen; helvete, den här bredbandstelefonin börjar kosta skjortan!) Jag fick pappersbrev där det stod att telefonin ska funka den 15, säger jag. Det gör den inte. Nej, säger BBB, det är något som blockerat, men nu är det inte blockerat längre så vi räknar med att du ska få telefoni i slutet av vecka 53.

Nu, dvs den 16/12 är det inget som blockerar, därför kan jag få tjänsten tidigast om två veckor… Hur hänger det ihop? ”Nästa år” kan man säga istället för ”slutet på vecka 53.” Jag fick ett brev där jag det stod att telefonin skulle fungera 15/12, men den uppgiften stämmer inte längre. Detta ”något” som ”blockerat” kan inte närmare förklaras. Ring Harry Potter, för det måste vara magi inblandat. BBB kan inte förklara vad det är för blockering, BBB kan inte förklara varför jag fått ett brev av dem där det står att mitt abbonemang ska fungera från den 15/12 när jag i själva verket ska vänta till nästa år innan jag kan hoppas på att få telefonera med deras hjälp.

Vid varje tillfälle där Bredbandsbolaget haft möjlighet att informera om vad som kommer att hända har man konsekvent låtit bli att informera eller i värsta fall givit fel information. Det har hänt för ofta för att det ska vara frågan om dåligt utbildad personal. Det är en medveten strategi, säg så lite som möjligt så blir kunderna fast i avtal de egentligen inte bett om.

Det är för dåligt och det är ett förkastligt sätt att göra affärer på. Jag återkommer med nya kapitel i denna frustrerande saga. Förutsatt att jag hittar någonstans att koppla upp mig, förstås. Något surfande från hemmet blir det inte i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: