Regina tar religionen på allvar

14 Dec

I går var jag i kyrkan i Ystad och tittade på dottern som gick Lucia. Prästen berättade att julkrubban skulle invigas på kvällen och att han kanske skulle klä ut sig till tomte. En docka talade till barnen om vikten av att rädda planeten.

På kvällen var jag på KB i Malmö och tittade på Regina Spektor. En mycket bra konsert, precis som jag hoppats, men det var så väldigt mycket folk att upplevelsen inte blev optimal. På Handsome Family tidigare i höstas satt publiken vid bord och alla i lokalen hade perfekt ljud och bild. På Regina Spektor fick jag klämd bland andra svettiga konsertbesökare stå på tå för att skymta henne sitta vid sin Steinway. Det var så trångt att flera besökare svimmade och fick bäras bort. Vid ett tillfälle avbröt Regina sin sång för att påpeka för vakterna att någon svimmat framme vid scenen. Sedan delade hon ut allt vatten hon hade på scenen för att minimera svimningsanfallen.

Men själva framträdandet var som sagt mycket bra. Otroligt säker sång, skickliga musiker i en roliga sättning: Trummor, cello och fiol, med Regina på piano och någon gång elgitarr. I en låt spelade hon trumma med ena handen och piano med den andra, samtidigt som hon sjöng. Rena cirkustricket. Både musikaliskt och tematiskt liknar Regina Spektor Tori Amos. Det är mycket med religionen. Säkert hälften av Spektors låtar denna kväll har någon med religion att göra. Som inspirationskälla och tankeunderlag är religon och i detta fall kristendom inte fel. Som livsövertygelse är det mindre lyckat, enligt min åsikt. Jag undrar vad Reginas förhållande till religionen är. Så mycket vet jag inte om henne. Men jag kan konstatera att hon behandlar ämnet betydligt allvarligare och intressantare än prästen i kyrkan i Ystad. Jag tror varken barn eller vuxna vill ha den sortens flams i kyrkan. Det är en helig plats, vare sig man tror eller inte.

Ungefär så här såg det ut på KB igår. Detta klipp från Paris.

Min trogne bloggläsare minns kanske att jag var i London i våras och tittade på Rokia Traoré. Gårdagens konsert på KB sluter en konsertcirkel. Det började med att Rokia Traoré skulle spela i Malmö och jag köpte biljetter. Sedan ställde hon in och vi, hustrun och jag, bestämde oss för att minsann inte låta det stoppa oss från att se en konsert med Malis stolthet. Så vi åkte alltså till London och såg årets bästa konsert. När vi kom hem till hotellet sent på kvällen slog vi på TV:n. Där var ”Later with Jools”, det utmärkta live-musikprogrammet som även går på svenskt TV, kanal 8, tror jag. Just som vi slog på TV:n började Regina Spektor sjunga ”Blue Lips.” Vi skruvade upp ljudet så högt att grannarna vaknade och knackade på. Och nu har vi sett Regina Spektor, inte i London utan i Malmö. Hon ställde inte in, som tur var. Hur ska 2010 kunna toppa detta konsertår?

3 svar till “Regina tar religionen på allvar”

  1. Marie 14 december, 2009 den 2:12 e m #

    Det var ju inte flera personer som du skriver.. bara en.. eller såg du fler?

  2. johnsantikvariat 15 december, 2009 den 9:34 f m #

    Det var flera svimningar men bara en showstopper. Min fru hjälpte t ex en annan kvinna som säckat ihop och burits till sidan, på grund av antingen för lite vätska eller för mycket.

  3. Susanne Borgström 19 februari, 2010 den 11:38 e m #

    Jag kan hålla med om att kyrkan är och bör vara en helig plats, vare sig man tror eller inte… Jag hade inte hört talas om Regina Spektor innan, men väldigt mysig musik. Fin röst 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: