00-talets bästa?

21 Dec

Sydsvenskan har med hjälp av 100 personer i boksvängen gjort en topplista över 00-talets bästa svenska romaner. Vad nu bästa betyder. Jag tycker inte att det är helt lyckat med topplistor på kultursidorna. Det hade varit betydligt roligare om dessa hundra tyckare fått skriva en text var om sin favoritbok från dubbelnollans decennium. Då hade man som läsare säkert lärt sig något nytt. Nu blir det bara en jaha-lista. Det hade varit intressant att höra hur tyckarna tänkt. Min främsta känsla när jag tittar på listan är att Sverige är ett litet, obetydligt land långt bort från händelsernas centrum. Jag längtar till Italien, Italiens sköna land… Ytterst få av böckerna på listan ger mig några starkare känslor. En bok som jag garanterat skulle röstat på är inte ens med: Vi är luftens drottning av Pauline Wolff. Någon har röstat på Fredrik Sjöbergs Flugfällan. Det är en väldigt bra bok, en inspirationsinjektion, men det är ingen roman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: