Indoor walking and writing i USA:s fjärde största stad

11 Jan

Allra första gången jag var i New York vågade jag inte åka tunnelbana. Jag stannade på Manhattan och vandrade aveny upp och aveny ner från Alphabet city upp mot åttionde, nittionde gatan och ner igen. Samma schema så gott som varje dag i en månad. Hem på kvällen till Vanderbilt YMCA på 47:e gatan mellan andra och tredje avenyn. Samma ställe som huvudpersonen i Truman Capotes Answered Prayers bor på när han minns tillbaka på sitt eländiga liv. Jag tänkte förstås bo på Chelsea Hotel, men det närmaste jag kom den idén var ett personligt maskinskrivet brev från hotelledningen, som jag fortfarande har kvar någonstans.

Andra gånger har jag inte varit lika rädd för tunnelbanan. En gång fick jag bo hos en bekant i Brooklyn. På de korta dagarna jag var där kunde jag helt förstå poängen med att bo här. Det finns en anledning till att författarna flockas till Brooklyn. Det känns bra att bo här. Innan Brooklynbron byggdes var Brooklyn en egen stad, USA:s fjärde största efter New York, Chicago och Los Angeles. Sedan blev Brooklyn en del av NYC.

Jag har en bibliotekarievän som har börjat med en ny träningsfluga. Indoor walking heter det på svenska. Hon säger att det är bra. Jag föreslår indoor sitting och indoor lying down. Det kommer nog. En annan person som gillar indoor walking är författaren Jonathan Lethem, men han har lagt till ett element: Han skriver samtidigt som han går på löpbandet. Eller heter det gåbandet när man går? Läs mer här och lär er en del om Brooklyns historia. Lethem är född och uppvuxen i Brooklyn, men flyttade därifrån för att studera. Fast det gick inte att lämna Brooklyn. Han skrev några romaner men det var först när han återvände till Brooklyn, både fysiskt och i romangestaltningen som han blev riktigt framgångsrik. Nu är han en av USA:s ledande författare. Både litterärt creddig och med en galen fantasi. Börja med Motherless in Brooklyn, som handlar om en privatdeckare med Tourettes syndrom.

2 svar till “Indoor walking and writing i USA:s fjärde största stad”

  1. snowflake 13 januari, 2010 den 7:45 e m #

    Det här låter som ett jättebra lästips inför en new York-resa! Kollar genast upp Jonathan Lethem, den första finns på svenska också.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Moderlös i Brooklyn (med Tourettes) « snowflakes in rain - 29 januari, 2010

    […] 1999 och vann flera priser men jag hade inte hört talas om den förrän alldeles nyss, borta hos Johns antikvariat. Den ska bli film också, av och med Hollywoods bästa manliga skådespelare i sin generation: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: