Tecknat i mars

5 Apr

Läst i mars: Books: a memoir av Larry McMurtry, Footnotes in Gaza av Joe Sacco, Fixaren av Joe Sacco, Andrew Henry’s Meadow av Doris Burn, Ett hål om dagen av Louis Sachar, The Ha-ha av Jennifer Dawson, Zlatan, Caligula och ordningen i skolan av Jonas Aspelin.

Joe Sacco skriver reportage i serieform. Dessa båda är de första jag läser men säkert inte de sista. Författaren lyckas förklara komplicerade skeenden så att kontrahenternas agerande blir begripligt. Den ena boken handlar om Palestina-Israel-konflikten ochd en andra är en pendang till ett verk om kriget i ex-Jugoslavien. Sacco är i centrum i berättelsen. Han hittar information och vi blir lite klokare.

Andrew Henry’s Meadow är en charmig liten barnbok med skarpa teckningar som jag uppmärksammades på tack vare en kommentar i New York Times till en artikel om Spike Jonzes film Till Vildingarnas land. Zack Braff har varit på gång i flera år med att göra film av AH’sM, men det verkar inte bli något av det.

McMurtrys bok har jag citerat några gånger här. I stort sett går den igenom författarens karriär som antikvariatshandlare. Vilka böcker han köpt och sålt, vem han handlat med och så vidare. Antagligen inte så spännande för en vanlig läsare eller någon som vill ha ett västernepos á la Lonesome Dove, men helt fascinerande för mig.

Ett hål om dagen är en ungdomsbok som är väldigt finurligt konstruerad. Alla kan läsa den med behållning. Den har en känsla av saga över sig, men ämnet är nog så allvarligt, ungdomsbrottslighet och livet på ungdomsfängelse.

The Ha-ha av Jennifer Dawson uppmärksammade jag tack vare titeln. När jag tittade närmare på boken läste jag att det var en debut och att den vunnit the James Tait Black Memorial Award, ett av de tre stora litterära priserna i Storbritannien. De andra två är Whitbread- och Booker-priserna. Boken handlar om en ung kvinna som får ett nervsammanbrott och blir tvångsintagen på mentalsjukhus. Historien är självbiografisk, författaren upplevde båda sidorna av vårdapparaten, först som patient och sedan som sköterska. Hon arbetade senare som lärare och skrev flera böcker med liknande tema. Jag hade aldrig hört talas om henne innan jag hittade denna bok av en slump. Den är bra och otäck på ett subtilt sätt. Flickan känner sig annorlunda, hakar upp sig på fel saker, men vem bestämmer vilka saker man får haka upp sig på? Andra patienter tycker att hon är frisk och gamla klasskamrater vill ta upp kontakten igen, innan de får veta var hon bott på sistone.

I wanted the knack of exisiting. I did not know the rules.

Visst känns det så ibland?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: