Romanen och TV-serien

6 Jun

Malte Persson skriver i Kvällsposten om TV-serien som den nya romanen. Det är tydligen en tanke som bland annat Jonas Thente skrivit om, särskilt i samband med Mad Men. Persson tycker inte att TV-serien kan jämföras med romanen, bland annat eftersom TV-serien är gjord för att aldrig ta slut. Den har inte den dramatiska båge som en roman har. Mad Men lunkar på  och närmar sig sjuttiotalet. Inget slut i sikte. Men kan man inte se TV-serien som en novellsamling istället, eller en mosaikroman? Alla delarna bidrar till en stor bild eller berättelse. Och det finns andra serier med en tydligare struktur och tillfredsställande slut. Generation Kill, The Wire, Six Feet Under, The Corner och inte minst Oz. Även Homicide, som hade sina dalar, har i alla fall en tydlig struktur där hela berättelsen berättas ur karaktären Bayliss’ perspektiv. Från första scenen till den allra, allra sista. Mad Men är inte min favorit, men det finns serier som kan berätta lika mycket och lika djupt som romanen, tycker jag.

Ett svar till “Romanen och TV-serien”

  1. gull Åkerblom 9 juni, 2010 den 8:51 e m #

    Ja, och Livvakterna – även om det väl mer är som en kollektivroman.
    Jag lovar: jag ska se Oz under regniga dagar i sommar, i pauserna mellan romanläsandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: