Bagarmossens brottslighet i barnlitteraturen

9 Dec

Vad är det som händer i Bagarmossen? Det finns inte mindre än tre nya bokserier för unga som utspelar sig i Bagarmossen. Först ut var Petrus Dahlins serie om Kalle Skavank. Ugglor i Bagarmossen heter första boken som kom 2007. Snart har det kommit tio-elva stycken i serien. Det är deckarböcker i samma anda som LasseMaja-serien.

I år kom första boken om Ika & Ibsen av Mikael Engström. Det onda ögat heter den. En till finns redan ute och den tredje kommer nästa år. Ika & Ibsen är ”förstagluttare” och bor i Bagarmossen. Även denna serie verkar dra åt minideckarhållet. Engström skrev de roliga böckerna om  Kaspar i Nudådalen – som utspelar sig långt från Stockholm – och sedan ungdomsböckerna Dogge, Satans tjuv och Isdraken. Nu går han tillbaka till de yngre läsarna. Precis som böckerna om Kaspar är Ika&Ibsen illustrerade av Helena Willis. Vi har beställt den första boken till jul.

Syltmackor och oturslivet heter Anna Ehrings debutbok, som blev Augustnominerad i år. Det är ingen barndeckare, men den utspelar sig i Bagarmossen och den är första boken i en serie. Här recenserar Nina Lekander den i Expressen.

Jag var i Bagarmossen i våras, men insåg inte då vilken litterär plats det är. Men det är klart, den där marsipanrosen på prinsesstårtan av Dan Wolgers på torget är rätt speciell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: