The Watcher av Charles Maclean

30 Dec

Charlie Higson från The Fast Show och författare till bland annat Young James Bond, listar sina tio favoriter i skräck-genren här. Alla böckerna på listan är ganska kända och några har jag läst och älskat som Jim Thompsons The Killer Inside Me och The Drive-In av Joe R Lansdale. Det är bara nummer ett på listan som var okänd för mig. Den heter The Watcher och är skriven av Charles Maclean. Den finns inte i tryck just nu och jag hade aldrig hört talas om författaren. Men om det var den ruskigaste boken Charlie Higson läst så ville jag också läsa den. Jag hittade den antikvariskt i England och beställde den direkt. Higson avslöjar inte så mycket av handlingen i sin lista, och det exemplar jag fick hem saknade skyddsomslag, så när jag började läsa visst jag inte alls vad det var för sorts ruskigheter jag skulle utsättas för. Men det blir man snart varse. Det börjar helt normalt med en man som är på väg hem för att ge sin fru en födelsedagspresent. Men driven av en oförklarlig önskan gör han något fruktansvärt. Resten av boken är en kamp för förståelse mellan huvudpersonen och en psykoanalytiker. Kapitlen växlar berättare, och beroende på vems version man får så tror man på deras förklaring, huvudpersonen eller psykoanalytikern. Det är mycket underhållande och spännande. En pageturner av bästa sort. När man tror att det inte går att driva idén längre så tar författaren den vidare. Underhållande, alltså utan några invändningar. En lustig sak ur bokhandlarperspektiv är att Colonel Fawcett spelar en viss roll för berättelsen. Strax före jul fick jag en in bok om honom. Annars hade jag inte vetat något om hans märkliga öde. Men i The Watcher får man lära sig. Hmm, jag talar i gåtor, men det är för att jag inte vill förta spänningen för de som väljer att leta upp boken. Ni som inte orkar göra det, här är en recension från The New York Times 1983 som avslöjar ganska mycket av handlingen.

Författaren driver hotell och skriver i snitt en bok var tionde år. Alla har fått väldigt fin kritik, även om det han skriver måste kallas underhållningslitteratur. Konstigt att ingen av hans böcker blivit film. The Watcher har absolut förutsättningar för det.

2 svar till “The Watcher av Charles Maclean”

  1. gull Åkerblom 31 december, 2010 den 3:06 e m #

    Jag läste i NY Times och insåg att den här boken är nog trots allt inget för mig. Synd. Letade på hans namn – är det samme man som skriver bok efter bok om Whiskey?

    • johnsantikvariat 31 december, 2010 den 3:48 e m #

      Mycket bra fråga och svaret är nej, det finns två Charles Maclean. Eller rättare sagt, en Charles MacLean som skriver om whisky och en Charles Maclean som skriver rysare. Storleken på ”L”:et skiljer dem åt. Men det är svårt att hålla isär dem ändå. En sökning på amazon ger som första träff ”MacLean’s Whiskypedia” av Whisky-MacLean och andra träff ”Island on the edge of the world: The story of St Kilda”, som inte är en rysare men likväl är skriven av Charles ”The Watcher” Maclean. The Watcher är en bok för alla som gillar en bra bok. Början är särskilt ryslig för en hundägare, men du som gillar skräck ska väl inte låta det avSKRÄCKa dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: