Charlie Kaufman och jag i Göteborg

30 Jan

Igår åkte jag upp till Göteborg över dagen för att lyssna på Charlie Kaufman. Han var gäst på Göteborgs filmfestival för att ta emot ett nyinstiftat pris. Jag kan inte begripa varför någon som Charlie Kaufman åker över halva jordklotet till Göteborg av alla ställen. Kanske har filmfestivalen så gott rykte. Roligt i så fall. Kaufman är ju den filmförfattare som är den mest uppskattade i branschen just nu, i alla fall av kritiker och Cinemateketbesökare. Draken var fullsatt. Fredrik Sahlin, Roger Wilson, Peter Birro och andra filmexperter var i lokalen och lyssnade. Jag satt på fjärde raden. Snett framför mig satt en man i tjugoåttaårsåldern som såg ut att ha klätt ut sig sig Charlie Kaufman. Han hade samma burriga hår, samma sorts skägg, liknande kläder. Märkligt. Det var nästan så man ville tro att han skulle ingå i någon form av föreställning. Men så blev det inte. Istället inleddes samtalet med ett klipp från Adaptation där filmens karaktär Charlie Kaufman talar manusteori med sin tvillingbror Donald. Sedan berättade den riktige Kaufman att versionen av honom i Adaptation i stort sett var sann; de åsikter om manusförfattande som framförs i filmen är Kaufmans egna. ”I like the idea of density”, sa han. ”If I have a new idea I try to include it.” Fyll på med idéer, ju fler desto bättre, om de kan samverka, förstås. ”Forcing two ideas together…” var något han förespråkade. Två väldigt olika idéer kan tillsammans generera en ny sorts historia.

När publiken fick ställa frågor vaktade Kaufman sin tunga. Han högg inte på betet, varken när någon ville få honom att säga något negativt om Inception eller när någon ville veta mer om eventuella problem med att jobba med regissörer (underförstått George Clooney). Han sa något om att han inte vågade säga saker hursomhelst i denna tid när vartenda ord som yttras omedelbart sprids vidare över nätet på Twitter, Facebook och Youtube. Denna försiktighet bottnar kanske i en manusprojekt som han lär hålla på med som behandlar näthat. Ord i stridens hetta stannar på nätet för alltid. Man får akta sig.

Här rapporterar DN från Kaufmans Göteborgsbesök och här skriver Svenska Dagbladet. Här en intervju med mannen i Sydsvenskan.

Här är lite skvaller från LA Times om Kaufmans kommande projekt.

Och här är en intervju från 2009 som ger lite mer kött på benen om Kaufmans bakgrund och saker han inspirerats av. ”I don’t understand how Joel and Ethan Coen make, like, 20 movies a year,” he says, baffled. ”It’s mind-boggling. But I want to try to see if I can become like that.” He grins and pumps his fist unconvincingly. ”A go-getter!”

Kaufman gjorde ett mycket bra intryck på mig och jag är glad att jag gjorde den ganska långa resan från Ystad till Göteborg för att lyssna på honom. Jag hoppas att han lyckas med sin föresats att öka produktionstakten. Under samtalet i Göteborg berättade han i och för sig att han satt upp ett par pjäser efter Synecdoche, USA, så han sitter inte bara och stirrar på en vit skärm dagarna i ända. Men det lär dröja ett år eller två innan vi får se någon ny film med Kaufman som avsändare.

4 svar till “Charlie Kaufman och jag i Göteborg”

 1. sarah 2 februari, 2011 den 2:23 e m #

  Hej John,

  Jag var också i Göteborg i helgen…lyckades bara se en film på festivalen men det var Synecdoche, New York…jag tycker den var fantastisk.

  • johnsantikvariat 2 februari, 2011 den 9:47 e m #

   Då såg du Kaufmans presentation av filmen också? Sa han något intressant? Ja, om man bara fick se en enda film på festivalen så är den det självklara valet.

   • Sarah 26 februari, 2011 den 1:50 e m #

    Han sa nästan inget,ungefär, hej hoppas ni gillar filmen.
    Det hela tog nog inte mer än högst 1 minut. Man undrade lite varför dom hade tagit dit honom.

   • johnsantikvariat 26 februari, 2011 den 6:38 e m #

    Den officiella anledningen till hans närvaro i Göteborg var att han fick det nyinstiftade priset ”Honorary Dragon Award”, ett ärofyllt (?) men penninglöst pris. Jag och Marcus spekulerade i om han missförstått det hela och trodde att han skulle få festivalens stora pris och en miljon kronor. Att åka över Atlanten bara för att sitta och snacka i en timme och bli intervjuad ett antal gånger känns inte så meningsfullt. Och han nämnde flera gånger att det var svårt att finansiera de nya projekt han arbetade på… Så jag vet inte. Vi får kanske se en scen i någon film eller TV-serie om några år som ger oss Kaufmans version.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: