Plötsligt är allting Istanbul

2 Jun

Jag var och köpte böcker på två ställen idag. Först hos det tidigare nämnda författarparet. Bland alla trevliga böcker fann jag ett häfte med dikter av den turkiske författaren Nazim Hikmet Nyss visste jag ingenting om honom, men nu kunde jag hålla en liten föreläsning om hans liv och verk, vilket gladde både köpare och säljare.

Sedan spelade jag ett par timmar tennis innan jag åkte hem till en tenniskamrat för att titta på de böcker han ville bli av med. När vi fikade kände jag igen en sak som hängde på väggen, en symbol som ska skydda mot Det onda ögat. Det är en symbol som finns överallt i Turkiet. Den avundsjukes blick, det är det onda ögat som bringar otur, men om man har en sån här hemma, så skyddar man sig. Flyger man med Turkish Airways så ser man en sådan här när man stiger på planet. Det visade sig att tenniskamratens frus mamma kom från Istanbul och att hon hade kusiner där. Tenniskamraten hade varit många gånger i Istanbul och hade mycket att berätta. För en månad sedan hade jag inte känt igen onda ögat-symbolen, men nu när jag gjorde det fick jag lära mig ännu mer om Istanbul. Kunskap föder kunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: