Alandh och Flinga

5 Jun

Tom Alandh har gjort många minnesvärda dokumentärer. En av de allra bästa handlade om Rickard Flinga, en svensk medborgare uppväxt i Sydamerika och USA, som aldrig satt sin fot i Sverige. Han mördade en man och satt i fängelse i Texas i tjugo år. Sedan utvisades han till Sverige, ett land han aldrig besökt. Hans livs historia är värd att berätta. För flera år sedan var Tom Alandh gäst på frukostmötet i hamnen i Simrishamn. Jag såg till att han kom upp till mig på torget, för jag ville visa honom en bok som Rickard Flingas pappa hade skrivit. En saga, illustrerad av Flinga dä själv, och även tryckt och distribuerad av honom själv. Alandh blev ganska förvånad när han såg boken. ”Den där fick jag titta på på KB, med vakter i rummet”, sa han. ”Det kan inte finnas många exemplar av den kvar.”

”Men här finns ett”, sa jag.

Redan då, för sex-sju år sedan arbetade Alandh med uppföljaren till Flingadokumentären. Man ville verkligen veta vad som hände sedan med Rickard Flinga. Han skrev en bok själv, men den sa inte så mycket. I kväll visas ”Drömmen om Sverige” på SVT2 kl 20.00. Då får vi veta hur Flinga anpassat sig till livet i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: