The fishiest fish out of water

21 Aug

En gammal beprövad och säker metod att skapa komedi och ibland drama är att ta en karaktär och sätta honom i en helt främmande miljö. Med screenwriting-lingo brukar det kallas fish out of water. Ju mer extrem skillnad mellan karaktären och hans nya omgivning, desto större humor (är tanken). Det är väl därför det flera gånger gjorts komediserier om en utomjording som landar på vår planet, exempelvis Min vän från Mars, Mork & Mindy, Alf. Större skillnad än så kan det väl inte bli, tänker upphovsmännen.

Men man måste inte alltid gå så långt. En riktigt bra FOOW-variant kommer otippat från Norge med Lilyhammer. En mafioso från New York (eller New Jersey) har tjallat på sin chef och behöver en säker plats att gå under jorden på. Han väljer Lillehammer. Där är premissen för den här serien, som är riktigt rolig. Gangstern spelas av Steven Van Zandt, och han mer eller mindre repriserar sin roll från Sopranos, med lyckat, komiskt resultat. Kulturkrocken blir monumental. Serien är bra inte bra för konceptet utan också för de många roliga bifigurerna. Efter bara två avsnitt känner man dem redan och tycker om dem. Historierna är inte helt förutsägbara, vilket också uppskattas. Det finns ännu några fallgropar som kan öppna sig, men jag har gott hopp om att Lilyhammer klarar sig undan dem.

Alla avsnitt finns att se på SVT Play till slutet på oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: