Lundströms Bokradio oroar

9 Sep

De bra radioprogrammen läggs ner, ersätts med andra, sämre versioner. Jag skrev om Klingan och Felicias nedläggningshot för en tid sedan. Nu är det litteraturprogrammens tur. I nedlagda Biblioteket avhandlades högt och lågt från litteraturens värld. Det var en stor spännvidd i tid och rum på den litteratur som var med i programmet. Aktuella intervjuer varvades med funderingar kring glömda klassiker. Det sammanhållande draget i programmet var att det försökte förmedla något alla lyssnare troligen inte alltid var helt förtrogna med. Något nytt. Ny kunskap. Det är väl inte så hemskt? Att lära sig något nytt, få ny information… Det kan väl till och med kallas önskvärt? Men någon som bestämmer tyckte motsatsen, så Biblioteket finns inte mer.

Istället har vi Lundströms Bokradio vars huvudnummer i premiärprogrammet är intervjuer med Jens Lapidus och Sara Kadefors. Ovanpå det Bengt Ohlsson och Margot Wallström. Det är olycksbådande för någon som gillade Bibliotekets sökande efter nya litterära kickar. Det känns som att den annars väldigt duktiga Lundström fått tydliga riktlinjer för sitt nya program: Snacka om sånt som folk redan känner till. Tänk kändis.

Fy vad trist om det är så.

2 svar till “Lundströms Bokradio oroar”

  1. Hermia 9 september, 2012 den 1:43 e m #

    Tyvärr håller jag med dig – det kändes lite väl tunt. Särskilt som jag först när jag läser här inser att Biblioteket är utbytt, trodde snarare det var kompletterat med det nya programmet. Förhoppningsvis tar det sig längre fram för det är trist om litteraturen inte får vara riktigt på allvar, där samtalet fördjupas. Saknar fortfarande Röda rummet…

    • johnsantikvariat 9 september, 2012 den 3:56 e m #

      Programledarna ska bli kända/kändisar genom att programmen tar deras namn; gästerna ska vara kända från början, inte nödvändigtvis för sin litterära produktion. Det är tråkigt. Etern är så stor ett eller annat innehållsprogram väl kunde få vara kvar? Allt måste inte vara kändisbaserat. Jag har förstås fel, men så tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: