Mer nyheter från 1962: ”Skandalen” National Book Award

21 Nov

Hur kunde The Moveigoer av Walker Percy vinna National Book Award 1962 när flera andra böcker som idag är klassiker också var nominerade? Slate går till botten med frågan.

Den vinnande boken var en debutroman. Två andra av de nominerade var också debuter: Catch-22 av Joseph Heller och Revolutionary Road av Richard Yates. Dessa båda böcker är idag erkända klassiker i den amerikanska efterkrigslitteraturen. Yates var glömd ett tag men har gjort en stark comeback sedan millennieskiftet. En annan nominerad bok var Franny & Zooey av JD Salinger. Alla dessa tre borde varit mer prisvärda än The Moviegoer, eller?

Av dessa böcker läste jag Catch-22 först. Jag var för ung eller obildad, för jag tyckte inte om den och förstod inte humorn. För något år sedan läste bokcirkeln i P1 boken och från vad de kom fram till så undrar jag om jag skulle ändra uppfattning om jag läste om den idag. Så klassiker eller ej, jag tror inte att jag skulle röstat på Catch-22. Franny & Zooey läste jag också som ganska ung, tämligen omgående efter Catcher in the Rye, och jag tyckte mycket om den. När jag bläddrar i den idag tänker jag att Wes Anderson måste vara en stor beundrare av den här boken. Ingen The Royal Tenenbaums utan Franny & Zooey, tror jag. The Moviegoer läste jag faktiskt också för ganska länge sedan. En god vän rekommenderade den och jag gillade den skarpt. Den har några beröringspunkter med Catcher in the Rye även om huvudpersonen är något äldre. Han går omkring i New Orleans, går på bio, funderar och filosoferar. En utmärkt bok för en 23-åring. Revolutionary Road läste jag ganska nyligen, det är bara tio år sedan. Den är helt fantastisk och idag kanske den bok jag uppskattar mest av de här fyra. Det var ett ovanligt bra år för amerikansk skönlitteratur; alla fyra var prisvärda, The Moviegoer lika mycket som någon av de andra. Läs hela historien om urvalsprocessen i Slate. Det är många intressanta turer, men i slutändan vann ändå den bok som ansågs bäst.

Mer anmärkningsvärt är att årets Pulitzerpris för skönlitteratur tilldelas – ingen. Tre böcker nominerades men när priset väl delades ut så ansågs ingen värdig. Michael Cunningham var medlem i juryn som valde ut de nominerade verken. Han är lika förvånad som någon annan över att priset inte delades ut. Läs hans version av vad som hände här.

Swamplandia av Karen Russell var en av de nominerade böckerna. Den har jag läst. Den tar sin början på ett nöjesfält i Florida med alligatortema. Vi följer tre syskon som tvingas ta hand om sig själva när deras föräldrar av olika anledningar inte finns där för dem längre. Det är en riktigt bra bok som gärna kunde vunnit priset.

Det är svårt att dela ut litterära priser, den saken är klar. Vi behöver inte gå längre än till Göran Malmqvist och Peter Englund för att inse det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: